Vzpomínky na babiččiny recepty jsou pokladem, který si přejeme uchovat a předat dalším generacím. Dnes vám přinášíme jeden takový poklad – měkoučké kynuté buchty plněné sladkými třešněmi a ozdobené lahodnou drobenkou, přesně podle babiččina receptu.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Kynuté buchty plněné třešněmi s drobenkou
Co budeme potřebovat:
- 28 třešní (čerstvých, bez pecek; já použil třešně v lehkém sirupu)
- 2 1/4 šálky hladké mouky
- 1 lžička sušeného droždí (aktivního)
- 3/4 šálku mléka (teplého)
- 3 lžíce cukru
- 1 lžíce másla
- 1 vajíčko
- 1/4 lžičky soli
- olivový olej
- 3 lžíce hladké mouky (na drobenku)
- 2 lžíce másla (na drobenku)
- 1/2 lžíce cukru (na drobenku)
- 1 žloutek (na potření)
- 3 lžíce cukru (na třešně)
Jak budeme postupovat:
1. Smíchejte teplé mléko, cukr a droždí. Nechte stát asi 10 minut.
2. Přidejte sůl, máslo a vajíčko do směsi s mlékem. Postupně přidávejte mouku, těsto hnětejte ručně, dokud nebude hladké a pružné. Těsto by mělo být trochu lepkavé (pokud máte pekárnu, můžete použít režim “těsto” nebo “pizza”; elektrický mixér s hákem na těsto také funguje, může být ale třeba zastavit a setřít okraje).
3. Dejte těsto na teplé místo, přikryjte ho bavlněným ubrouskem, na 1 – 1,5 hodiny.
4. Rozdělte těsto na 7 stejných kousků. Každý kousek vytvarujte do kuličky. Nechte kynout 20 minut.
5. Předehřejte troubu na 180 stupňů Celsia.
6. Vytřete kolem dortovou formu olejem. Uložte kuličky těsta do formy (budou vypadat jako květ). Skleničkou (nebo rukama) vytvořte důlek uprostřed každé buchty.
7. Do každého důlku dejte 4 třešně (nebo více, pokud se vejde) a posypte cukrem. Lehce rozšlehejte žloutek vidličkou a potřete buchty.
8. Připravte drobenku: Smíchejte zbývající cukr a mouku. Pomocí vidličky nebo rukou vmíchejte máslo, dokud bude směs krásně drobivá.
9. Buchty posypte drobenkou.
10. Pečte v předehřáté troubě po dobu 30-35 minut.
Hotovo! Dobrou chuť! 🙂