Náš recept na opilý čokoládovo-třešňový koláč vás zavede do říše jedinečných chuťových zážitků, a to vše s jednoduchým postupem. Připravte se na lahodnou dobrodružnou cestu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Opilý čokoládovo-třešňový koláč s náplní
Co budeme potřebovat:
Náplň:
- 3 šálky třešní (vykostěných)
- 1 lžíce cukru
- 1/2 šálky rumu (nebo brandy)
- 1/4 šálku vody
- 16 lžiček másla (rozpuštěného)
- 400 g slazeného kondenzovaného mléka
- cca 230 g tvarohu
- 3/4 šálky plnotučné smetany (velmi studené)
Těsto:
- 9 vajec
- 1 šálek cukru
- 1 1/4 šálky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 10 lžiček kakaa
Poleva:
- čokoláda na vaření
- smetana ke šlehání
Jak budeme postupovat:
1. Vykostěné třešně dejte do mísy, přidejte rum a 1 lžíci cukru, nechte stát při pokojové teplotě asi hodinu. Poté je odkapejte a sirup a třešně si uschovejte odděleně pro pozdější použití.
2. Předehřejte troubu na 180 °C. Dno pekáče vyložte pečicím papírem a strany potřete olejem (usnadní to vyjmutí dortu).
3. Oddělte žloutky od bílků. S pomocí mixéru ušlehejte bílky a postupně přidávejte polovinu cukru, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Dejte stranou.
4. V jiné míse ušlehejte žloutky s druhou polovinou cukru, dokud nezískají světlý odstín.
5. V další misce smíchejte mouku, prášek do pečiva a kakao.
6. Přidejte polovinu směsi z ušlehaných bílků ke směsi žloutků a jemně promíchejte. Postupně prosejte mouku přes směs a přimíchejte ji malými dávkami (buďte trpěliví). Poté přidejte zbývající směs z ušlehaných bílků a opatrně ji začněte zapracovávat, šleháním odspoda nahoru, dokud je směs hladká a dobře propojená.
7. Směs přeneste do připraveného pekáče.
8. Pečte v předehřáté troubě asi 50-60 minut.
9. Nechte dort zcela vychladnout. Jakmile je dort vychladlý, povrch odtáhněte od stran lopatkou a vyjměte z formy.
10. Pro náplň ušlehejte rozpuštěné máslo a slazené kondenzované mléko. Postupně přidávejte změklý tvaroh malými dávkami.
11. V jiné míse ušlehejte studenou tučnou smetanu do tuhých špiček. Přidejte ji ke zbylé směsi s tvarohem a míchejte, dokud vše dobře spojíte. Můžete si ponechat pár lžic na ozdobu dortu.
12. Odstřihněte vrchní část dortu (budeme ji později potřebovat na zakrytí dortu).
13. Prsty udělejte v dortu velký otvor, přičemž nechte stěny tlusté asi ¾ palce. Rozemelte hrubě část dortu, kterou jste odebrali.
14. Dokončete náplň. V misce smíchejte dortové drobky (něco si nechte na ozdobu boků dortu), připravenou směs s tvarohem a odkapané třešně.
15. Do odloženého třešňového rumového sirupu (pokud používáte konzervované třešně, můžete místo vody použít sirup) vmíchejte vodu. Hojně potřete dno, strany dortu a spodní část vrchní části dortu tímto roztokem.
16. Naplňte dort náplní a zakryjte ho vrchní částí dortu. Dejte dort do lednice.
17. Připravte polevu. V hrnci přiveďte smetanu k varu, občas promíchávejte. Přidejte čokoládové kousky, ujistěte se, že jsou všechny ponořené do šlehačky. Dejte na nádobu víko a nechte 5-7 minut odstát, poté promíchejte metličkou, dokud směs nebude hladká. Nechte stát 10-15 minut, aby zhoustla.
18. Polovinu polevy nalijte na vrch dortu, poté ji pomalu a rovnoměrně nalijte po stranách dortu, nechte ji stékat dolů. Použil jsem lžíci k získání rovnoměrného pokrytí a kousek papírové utěrky k vyčištění podnosu.
19. Ozdobte boky dortu odloženými drobkami. Některé drobky si položte do dlaně a jemně je přitiskněte na strany dortu. Na vrchol dortu můžete umístit třešně a odloženou směsí s tvarohem.
Hotovo!
Dobrou chuť! 🙂