Obliž prst: skvělý dezert plný lahodného krému a lehkého sněhu na vrchol

Tento lahodný koláč v sobě kombinuje chutné vrstvy korpusu, krému a sněhu, který je zakončený čokoládovými hoblinkami. Perfektní volba pro každou příležitost!

Zdroj: Petra Gaborčíková

Suroviny:

Korpus:

  • 5 vajec
  • 160 g krystalového cukru
  • 50 ml vody
  • 50 ml slunečnicového oleje
  • 160 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek do pečiva
  • 30 g kakaa

Krém:

  • 600 ml mléka
  • 80 g krystalového cukru
  • 6 žloutků (120 g)
  • 40 g Zlatého klasu
  • 40 g hladké mouky
  • 250 g másla
  • 80 g moučkového cukru

Sníh:

  • 6 bílků (180 g)
  • 200 g krystalového cukru

Ozdoba:

  • 100 g hořké čokolády (74% kakaa)

Postup:

1) Korpus: Vejce vyšleháte s cukrem do husté světlé pěny. Opatrně přilijte vodu, olej a zašleháte. Prosejte ostatní suroviny a ručně je jemně zapracujte do směsi. Rovnoměrně nalijte těsto do formy vystlané pečícím papírem a pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20–30 minut.

2) Krém: Mléko s polovinou cukru vařte v hrnci. Zbylý cukr smíchejte se žloutky, Zlatým klasem a moukou. Tip: Pro snazší míchání můžete přidat trochu teplého mléka. Do této vaječné směsi přilijte část horkého mléka, promíchejte, pak vše vlijte zpět do hrnce se zbytkem mléka a vařte, dokud nezískáte hustý pudink. Přelijte pudink do misky, zakryjte fólií a nechte vychladnout. Máslo smíchejte s moučkovým cukrem a postupně přidávejte ztuhlý pudink. Vychladlý korpus vložte zpět do formy, potřete krémem a chladte.

3) Sníh: Bílky s cukrem šleháte ve vodní lázni do doby, než se cukr zcela rozpustí. Následně je dále šleháte v mixéru, dokud nevychladnou a nezískáte pevný sníh. Sníh rovnoměrně nanesete na krém a nechte tuhnout v chladničce.

4) Servírování: Koláč nakrájíte nožem namočeným v horké vodě a posypete hoblinkami nastrouhané čokolády.

https://primainspirace.cz/2023/10/26/domaci-orechove-laskonky-s-parizskym-kremem/

Ať se vám tento skvělý koláč podaří a chutná!