Linecký koláč s tvarohem a jablky je skvělá kombinace křehkého těsta s chutí voňavého ovoce a jemného tvarohu. Skořice dodá koláči tu správnou vůni a chuť, která se skvěle snoubí s jablky.
Ingredience:
- 250g hladká mouka
- 250g polohrubá mouka
- 2 vejce
- 1 sáček prášku do pečiva
- 250g másla nebo Hery
- 3 lžíce mléka
- Tvaroh (podle potřeby)
- Jablka (podle potřeby, oloupaná a nakrájená na kousky)
- Cukr (na posypání)
- Skořice (na posypání)
Postup:
1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte obě druhy mouky, vejce, prášek do pečiva, máslo nebo Heru a mléko. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Nechte těsto chvíli odpočinout.
2) Rozdělení těsta: Těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválíte na vymazaný a moukou vysypaný plech.
3) Příprava náplně: Na rozválený plát těsta rovnoměrně rozetřete tvaroh. Na tvaroh rovnoměrně rozložte nakrájená jablka. Pocukrujte a posypte troškou skořice.
4) Pokrytí koláče: Druhou polovinu těsta rozválíte a přikryjete jím koláč s náplní. Propíchejte vidličkou na několika místech, aby během pečení nevznikaly bubliny.
5) Pečení: Vložte koláč do předehřáté trouby na 180°C a pečte cca 30 minut, dokud není koláč krásně zlatavý.
Čtěte také:
- Jablečné placičky v deseti minutách: Připravené z jednoho jablka!
- Úžasné jablečné rohlíky jako od babičky
Tip:
Linecký koláč s tvarohem a jablky můžete podávat jak teplý, tak vychlazený. Vychlazený koláč můžete přesypat moučkovým cukrem pro ještě lepší chuť a vzhled.
Dobrou chuť!