Linecký koláč s tvarohem a jablky

Linecký koláč s tvarohem a jablky je skvělá kombinace křehkého těsta s chutí voňavého ovoce a jemného tvarohu. Skořice dodá koláči tu správnou vůni a chuť, která se skvěle snoubí s jablky.

Zdroj: Lucie Lucka

Ingredience:

  • 250g hladká mouka
  • 250g polohrubá mouka
  • 2 vejce
  • 1 sáček prášku do pečiva
  • 250g másla nebo Hery
  • 3 lžíce mléka
  • Tvaroh (podle potřeby)
  • Jablka (podle potřeby, oloupaná a nakrájená na kousky)
  • Cukr (na posypání)
  • Skořice (na posypání)

Postup:

1) Příprava těsta: Ve velké míse smíchejte obě druhy mouky, vejce, prášek do pečiva, máslo nebo Heru a mléko. Vše důkladně promíchejte a vypracujte hladké těsto. Nechte těsto chvíli odpočinout.

2) Rozdělení těsta: Těsto rozdělte na dvě poloviny. Jednu polovinu rozválíte na vymazaný a moukou vysypaný plech.

3) Příprava náplně: Na rozválený plát těsta rovnoměrně rozetřete tvaroh. Na tvaroh rovnoměrně rozložte nakrájená jablka. Pocukrujte a posypte troškou skořice.

4) Pokrytí koláče: Druhou polovinu těsta rozválíte a přikryjete jím koláč s náplní. Propíchejte vidličkou na několika místech, aby během pečení nevznikaly bubliny.

5) Pečení: Vložte koláč do předehřáté trouby na 180°C a pečte cca 30 minut, dokud není koláč krásně zlatavý.

Čtěte také:

Tip:

Linecký koláč s tvarohem a jablky můžete podávat jak teplý, tak vychlazený. Vychlazený koláč můžete přesypat moučkovým cukrem pro ještě lepší chuť a vzhled.

Dobrou chuť!