ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace

Velmi si vážíme našich čtenářů i Vás, kteří se s námi dělíte o své kreativní výtvory. Motivovali jste nás k tomu, abychom s některými z Vás udělali krátký rozhovor, a také abychom rozšířili povědomí o umění. Vezmeme Vás s námi na místa plná originality.

Tkadlecová šperk – značka, která ozdobí tělo každé ženy. Dnes si v našem rozhovoru představíme a přiblížíme tvorbu šperků, která spojuje tradiční staré postupy s dnešními moderními technologiemi. Máte se na co těšit, a to již dnes!

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila.

Svou značku TKADLECOVÁ ŠPERK jsem založila při studiu na univerzitě, i když šperky jsem vyráběla již mnohem dříve. Dnes se jedná již zcela o profesionální záležitost, které se pracovně věnuji na sto procent. Je to práce, láska i vášeň dohromady. Takže ideální kombinace.

Můžete nám představit svou tvorbu? Co všechno děláte?

Své šperky vyrábím v malých sériích nebo spíše bych to definovala jako limitované edice. Nejedná se o žádnou masovou výrobu. Zabývám se též zakázkovou výrobou, která představuje asi tak polovinu mé práce. Vytvářím tak jedinečné kusy, které již pak neopakuji nebo případně s nějakou modifikací.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk

Speciální oblastí jsou pak repliky historických šperků. Tam někdy přistupuji s jistou volností, jindy se snažím navázat i na staré historické technologie. Nicméně používám i technologie zcela moderní, které odpovídají 21. století.

Co se týče procesu výroby, dost často se jedná o takový mix tradičních starých postupů, které jsou ve šperkařině i dnes nezastupitelné, a současných moderních technologií a strojů, které zas člověku dávají jiné možnosti a částečně i usnadňují práci.

Z typů šperků vyrábím v podstatě vše, co se z drahých kovů vyrobit dá. Od prstenů včetně snubních i zásnubních, přes náušnice, náhrdelníky, brože atp. Zabývám se též opravami a restaurováním starých a historických šperků a předmětů z kovu všeho druhu.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk

Kdy jste začala vyrábět šperky a co Vás k tomu vedlo?

Tvorbou „šperků“ jsem se zabývala již jako dítě. Jednalo se ale spíše o koníček, který se postupně vyvíjel, až se stal mou profesí. Pocházím totiž z umělecké rodiny a tvořivost, umění a řemeslo mne provází celý život.

Cesta k samotné profesionální tvorbě byla u mne docela dlouhá, protože jsem se po gymnáziu rozhodla studovat veskrze teoretické obory na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity. Postupně jsem si ale u toho vybavovala zlatnickou dílnu, a když jsem dokončila studia, pozvolna se mé profesní zaměření začalo více a více ubírat ke šperkařině, až nakonec úplně převážilo.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk

Svým způsobem jsem navázala na rodinnou tradici, i když tak trochu volně. Můj praděda byl na vesnici, odkud pocházím, kovářem. Vyráběl ale též šperky. Když lidé z okolí měli svatbu, zhotovil jim prsteny. Na to navázal můj děda Josef Tkadlec, který plynule přešel z kovářského řemesla k uměleckému odlévání kostelních zvonů, ve kterém pokračuje nyní můj otec stejného jména. Umělecká práce s kovem tedy koluje v naší rodině již několik generací.

Je Tkadlecova šperk Vaše práce nebo koníček?

Šperky jsou mou prací i koníčkem zároveň. Čili ideální kombinace. Jak již jsem říkala, z počátku šlo o zálibu, která se zcela profesionalizovala. Šperky žiji i ve svém volném čase. Kromě toho, že je tedy i nosím, se o tento obor zajímám i mimo dílnu. Když někam jedu, velmi ráda navštěvuji místní muzea a galerie a vyhledávám, kde je co zajímavého.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk

Z jakých materiálů jsou vyrobeny Vaše šperky?

Šperky vyrábím především z klasických materiálů. Základem je samozřejmě zlato a stříbro. Dále pak používám, perly, kameny ať už přírodní či syntetické, broušené či v surovém stavu. Škála kamenů, se kterými pracuji, je široká. Od obyčejných neopracovaných minerálů, až po precizně broušené brilianty.

V podstatě materiál, design a užití samotného šperku si vždy sami řeknou, co je potřeba použít. Čas od času též experimentují s velmi netradičními materiály, které v kombinaci s drahým kovem jen tak neuvidíte. Tím myslím třeba tištěné spoje z elektroniky, různé druhy zkamenělin atp.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk

Čím se při své tvorbě inspirujete?

Inspiruje mne vše kolem. Zejména příroda. Flóra i fauna. Takovým specifickým motivem je pro mne hmyz. V reálném životě jej zas až tak ráda nemám. Některé druhy, zejména pavouci nebo vlastně cokoli, co má delší nohy, mi obecně nedělají moc dobře. Jako inspirace pro šperk jsou ale doslova požehnáním.

Při normálním pohledu na reálného brouka dost často nevidíte různé detaily a textury. Při zvětšení dost často musím překonat jistý odpor a někdy i zděšení, ale když se od toho člověk odpoutá, nalezne nádherné motivy a inspiraci. Stejně tak rostlinná říše poskytuje nepřeberné množství nápadů.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk

Mám ráda ale i minimalistické zcela abstraktní šperky, které nosím já osobně. Zde se inspiruji moderní architekturou, uměním, technikou. Těch podnětů, ze kterých člověk může vycházet, je spousta a všude. Člověk je musí nasát, ale také potom zpracovat a přetvořit a dát do nich svoji invenci. Někdy si musím říci a dost! Přestat vnímat svět kolem sebe, uzavřít se a zpracovat nápad, který potom realizuji fyzicky v nějakém šperku. Nelze se do nekonečna jen inspirovat to by člověk nic nevytvořil.

Čím jsou podle Vás Vaše šperky jedinečné?

Jsou jiné, osobité. Asi tím, že tam vkládám kus svého já. Zajímavé je, že jde v podstatě o stejný materiál, ze kterého je vyrobena běžná produkce takřka ve všech zlatnických obchodech. Ale když téma uchopíte jinak, najdete nové formy.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk

Můžete nám popsat, jak vznikají Vaše šperky?

Šperk musíte promyslet, vymyslet vnější podobu, nakreslit si ho, namodelovat. Pak je potřeba najít technické řešení výroby. Když jej pak fyzicky tvoříte, musíte odzkoušet, zda vše funguje podle představ, zda se dá šperk prakticky používat, zda sedí na těle atp. Mám výhodu, že jsem žena a třeba náušnice mohu odzkoušet přímo na sobě. Muži šperkaři, kteří nemají propíchnuté uši, to mají složitější.

Jak dlouho Vám trvá vytvořit jeden šperk?

Proces tvorby je zdlouhavý. Taková ta krátká zrychlená videa na Instagramu, kdy během pár minut máte hotový prsten, jsou poutavá, ale realita je jinde. Někdy to jde rychleji, jindy pomaleji. Někdy prosedíte u stolu celé dny, než najdete ten správný výraz.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk

Jaká je následná péče o Vaše šperky?

Péče o šperky je velmi důležitá. O tom bychom mohli mluvit hodiny. Mí zákazníci si to povětšinou uvědomují. Pokud jsou na pochybách, tak se zeptají, což nanejvýš vítám. Při instruktáži o péči o šperky, dost často používám příměry k jiným věcem.

Je to trochu vtipné, ale třeba k autu. Auta ať už levnější nebo i ta drahá, vyžadují taky určitou údržbu. Prostě jednou za čas je nutno udělat servis nebo dokonce něco vyměnit. Nebo stejně tak jako například každé boty jsou určeny do jiného terénu, tak i jednotlivé šperky jsou určeny k různým rozdílným příležitostem.

Každopádně jsem ráda, když se mí zákazníci obracejí s údržbou a čištěním šperků přímo na nás profesionály, kteří víme jak na to. Zamezí se tak škodám, které někdy mohou být nezvratné.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Plány a nápady jsou. Samozřejmě. A je jich mnoho. Upřímně je ani nestíhám moc zpracovávat. Toho, čeho se nedostává, je spíše čas k realizaci.

Vytváříte také šperky na přání – podle představ zákazníka?

Ano, běžně dělám i zakázkovou výrobu. Musím říct, že někteří zákazníci jsou ve svých nápadech velmi kreativní. Mám hodně zákazníků z přírodovědeckých oborů. Každým rokem mne překvapují čím dál, tím více. Zřejmě jak se s některými již delší dobu známe, nebojí se přicházet se stále odvážnějšími přáními. Vloni k nim patřila například brož v podobě blastocysty. Zákazník si přál, aby nebyla nijak stylizovaná a to byla celkem výzva.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk

Oslovují mne i různé instituce, univerzity a školy. Často chtějí nějaký šperk pro významnou návštěvu. Dělala jsem například brož pro velmi významného francouzského profesora matematiky Cédrica Villaniho, který je milovníkem broží v podobě pavouků.

K mým významným zákazníkům patří mnozí odborníci z přírodovědeckých oborů. Molekulární struktury patří již k mé standardní produkci. Jinak mé šperky zasedají i v poslanecké sněmovně či na vládní úrovni. Mí klienti pocházejí ze všech různých oborů, jsou širokého věkového rozpětí, od studentů po nejstarší generaci. Jsou prostě odevšad. Tato pestrost mne velmi těší. Člověk se aspoň neuzavírá v jedné bublině.

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

Mé šperky můžete vidět a zakoupit na mých webových stránkách – tkadlecova-sperk.cz. Jsou k vidění též na mých sociálních sítích na Facebooku pod názvem Tkadlecová Šperk a na Instagramu jako TKADLECOVA SPERK.

ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk
ROZHOVOR: Umění, které se traduje již po generace
Zdroj: Tkadlecová šperk