Přinášíme vám recept na jemný a krásný tvarohový koláč s mákem, což je prostě úžasná kombinace chutí a textur.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Tvarohový koláč s mákem
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 220 g mouky
- 100 g másla
- 50 g cukru
- 1 vajíčko
- 1 lžička prášku do pečiva
Pro náplň:
- 500 g tvarohu
- 100-120 g makových semínek
- 150 g cukru
- 2 vajíčka
- 8 g vanilkového cukru
- 2 lžíce bramborového škrobu nebo 3,5 lžíce kukuřičného škrobu
Náš koláč jsme pekli v kulaté formě o průměru 22 cm.
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: V míse míchejte vajíčko s cukrem dokud nevznikne hladká směs.
2. Přidejte rozpuštěné a vychladlé máslo a dobře promíchejte.
3. Přidejte prosetou mouku a prášek do pečiva. Nejprve míchejte vařečkou a poté rukama hněťte těsto, dokud není hladké a nelepivé. Mělo by být měkké.
4. Těsto přenesete do vymazané formy. Rozprostřete jej tak, aby pokrývalo celé dno a částečně stěny. Okraje těsta by měly být upravené.
5. Dejte těsto do lednice.
6. Připravte náplň: Semínka máku opláchněte a dejte je do hluboké mísy. Zalijte vroucí vodou a nechte je vyluhovat 20-30 minut. Poté je přesuňte do jemného síta a nechte vodu odtéci. Pokud chcete, můžete semínka mírně pomlít mixérem.
7. Do hluboké mísy dejte tvaroh a vajíčka. Rozšlehejte je mixérem, dokud nezískáte krémovou konzistenci (pokud nemáte mixér, můžete tvaroh přetlačit jemným sítem a až poté smíchat s ostatními ingrediencemi).
8. Přidejte škrob, krystalový cukr a vanilkový cukr. Mixujte, dokud nedosáhnete homogenní směsi.
9. Rozdělte směs na dvě nerovné části: 1/3 a 2/3.
10. Do menší části přidejte mák. Dobře promíchejte.
11. Střídavě přidávejte po lžíci obou směsí na těsto ve formě – vždy uprostřed. Tím získáte mramorový vzhled.
12. Použijte špejli a vytvořte čáry (jako paprsky) v náplni, směrem od okraje směrem ke středu.
13. Pečte dort 45-50 minut v předehřáté troubě na 170 °C.
14. Nechte dort úplně vychladnout, a pak vyjměte z formy.
Nařežte na porce a podávejte s potěšením!
Přejeme dobrou chuť 🙂