Tento exkluzivní krémový dort s kakaovou a smetanovou pěnou je jistým ohromením pro vaše chuťové buňky. Připravte se na jedinečný zážitek, který nenechá na pochybách vaše chuťové pohárky.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Krémový dort s kakaovou a smetanovou pěnou
Co budeme potřebovat:
Na korpus:
- 60 g cukru
- 1 velké vajíčko
- 20 g kakaového prášku
- 40 g hladké mouky
- 60 g másla
- 1/4 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Všechny suroviny na korpus by měly být pokojové teploty.
Na pěny:
- 25 g želatiny
- 20 g kakaového prášku
- 200 ml mléka
- 500 ml smetany ke šlehání (33 %)
- 350 g zakysané smetany (20 %)
- 20 g vanilkového cukru
- 180-220 g moučkového cukru (dle chuti)
Jak budeme postupovat:
1. Připravte korpus: V míse ušlehejte měkké máslo, cukr a špetku soli do světlé a nadýchané hmoty.
2. Přidejte vajíčko a šlehejte další 2-3 minuty.
3. Přidejte prosáté kakao, hladkou mouku a prášek do pečiva. Míchejte mixérem na nízké rychlosti, dokud nezískáte hladké těsto.
4. Přendejte těsto do formy vyložené pečicím papírem a pečte ho při 180 °C po dobu zhruba 20 minut, nebo dokud neprojde testem špejlí.
5. Nechte korpus zcela vychladnout, poté ho vyjměte z formy a zbavte ho pečicího papíru.
6. Připravte pěnu: Želatinu namočte do 150 ml studeného mléka a nechte ji nabobtnat po dobu 5-10 minut. Poté ji rozpusťte nad vodní lázní, ale nepřivádějte ji k varu. Můžete ji přecedit, abyste se ujistili, že nezůstaly žádné nepoužité kousky. Nechte želatinu vychladnout na pokojovou teplotu.
7. Kakaový prášek promíchejte s 50 ml mléka, aby nezůstaly hrudky.
8. V hrníčku smíchejte vanilkový cukr, zakysanou smetanu a postupně (lžíce po lžíci) přidávejte moučkový cukr, za stálého míchání mixérem na nízké rychlosti. Mixujte 2-3 minuty.
9. Do smetanové směsi přilijte rozpuštěnou želatinu a míchejte, dokud se vše nespojí, na nízké rychlosti (asi 1 minuta).
10. Přendejte polovinu smetanové směsi na připravený korpus (pěna začne rychle tuhnout). Rozetřete ji do rovnoměrné vrstvy.
11. Druhou polovinu pěny míchejte s hotovou směsí kakaa a mléka. Míchejte, dokud nezískáte hladkou směs (stále na nízké rychlosti).
12. Rozetřete kakaovou směs na smetanovou vrstvu. Vyhlaďte povrch dortu.
13. Dort zakryjte potravinovou fólií a dejte ho do lednice, dokud neztuhne (trvá 4-8 hodin).
14. Odstraňte boční kruh a pečicí papír nebo potravinovou fólii z okraje dortu. Pokud jste dort připravili ve formě, opatrně ho přesuňte na podnos.
15. Krájejte na porce a podávejte s radostí!
Tento dort určitě potěší všechny milovníky čokolády a smetany. Dobrou chuť!