Připravte si chutnou a voňavou vánočku, ideální na nedělní snídani nebo k vašemu oblíbenému čaji či kávě.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky, prosáté
- 30 g čerstvého droždí
- 250 ml mléka
- 120 g moučkového cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
- 70 g másla
- Rozinky, spařené horkou vodou a namočené v rumu
- Plátky mandlí (na posyp)
- 1 žloutek, rozšlehaný s lžící smetany (na potření)
Postup přípravy:
1) V mírně vlažném mléce rozdrobíme droždí, přidáme trochu cukru a necháme na teplém místě vzejít.
2) Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl a cukr, a vše promícháme.
3) Vejce rozšleháme spolu s mlékem a tuto směs přidáme do mísy s moukou.
4) Zaděláme těsto a postupně do něj vmícháváme změklé máslo. Následně přidáme rozinky a vše důkladně vypracujeme.
5) Těsto zakryjeme folií nebo utěrkou a necháme na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
6) Vykynuté těsto rozdělíme na 6 stejných dílů, z kterých vyválíme prameny. Následně z pramenů upleteme vánočku.
7) Upletenou vánočku necháme ještě chvíli kynout. Poté ji potřeme rozšlehaným žloutkem se smetanou a posypeme plátky mandlí.
8) Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi 35-40 minut, podle vaší trouby. Vánočka by měla mít krásnou zlatavou barvu.
Servírování:
Podávejte teplou nebo vychlazenou, ideálně s máslem, medem či marmeládou.