Představujeme vám Vánoční koláč s ořechy a sušeným ovocem – dezert tak aromatický a chutný, že vás okamžitě přenese do vánoční atmosféry. Tato lahodná pochoutka je způsobem, jak si můžete vychutnat vůni a chuť svátků, a to kdykoliv si budete přát. Připravte se na výlet do světa Vánoc a sladkých radostí!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vánoční koláč s ořechy a sušeným ovocem
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 2 vajíčka
- 130 g másla
- 100 g cukru (5 plných lžic)
- 10 g vanilkového cukru (2 lžičky)
- 40 g zakysané smetany (1 lžíce)
- 40 g medu (1 lžíce, pokud je hustý, nebo 2 lžíce, pokud je tekutý)
- 2 g jedlé sody (1/3 lžičky)
- 180 g mouky (9 plných lžic)
- 5 g prášku do pečiva (1 lžička)
- špetka soli
- 20 ml rafinovaného slunečnicového oleje (2 lžíce)
- 4 g mleté skořice (1 lžička)
- 1 g sušeného zázvoru (1/3 lžičky)
- 1 g mletého muškátového oříšku (¼ lžičky)
- 50 g oříšků
- 50 g arašídů
- 70 ml koniaku (20 ml do těsta + 50 ml pro sušené ovoce)
- 75 g sušených brusinek
- 75 g sušených meruňek
- 75 g sušených švestek
- 75 g rozinek
Na ozdobu:
- 40 g hořké čokolády 50 %
- 8 ml (téměř plná lžíce) rafinovaného slunečnicového oleje
- moučkový cukr.
Z těchto surovin jsme získali dort o průměru 19 cm, výšce 8 cm a hmotnosti 1100 g.
Sušené ovoce, ořechy a koření lze přidávat nebo měnit podle chuti.
Koňak lze nahradit rumem nebo pomerančovou šťávou.
Jak budeme postupovat:
1. Sušené ovoce důkladně omyjte a osušte papírovými utěrkami. Sušenky nasekejte na malé kousky.
2. V misce smíchejte sušené ovoce s 50 ml koňaku a nechte ho v něm po dobu 2 hodin.
3. Ořechy a arašídy zbavte slupek a nasekejte je na drobno pomocí mixéru.
4. Olej smíchejte s mletou skořicí, sušeným zázvorem a mletým muškátovým oříškem.
5. Měkké máslo, cukr a vanilkový cukr šlehejte mixérem na vysoké rychlosti po dobu 2-3 minut, dokud nezískáte nadýchanou a světlou hmotu.
6. Přidejte vajíčka a míchejte, dokud nedosáhnete homogenní směsi.
7. Přidejte zakysanou smetanu, med, jedlou sodu a olej smíchaný s kořením. Vše dobře promíchejte.
8. Přidejte prosátou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Smíchejte vše dokonale lžící, abyste nedostali hrudky.
9. Přidejte sušené ovoce, ořechy a 20 ml koňaku. Dobře promíchejte.
10. Těsto přendejte do vymazaného pekáčku (pokud používáte plechovou formu, můžete ji vyložit pečicím papírem). Rozetřete ho rovnoměrně.
11. Pečte dort 55-65 minut v předehřáté troubě na 180 °C. Ověřte, zda je hotový tím, že do něj vložíte špejli.
12. Nechte dort zcela vychladnout a poté ho vyjměte z formy nebo plechu.
13. Čokoládu rozpusťte nad parou nebo v mikrovlnné troubě. Promíchejte ji s téměř plnou lžící rafinovaného slunečnicového oleje (díky němu zůstane čokoláda měkká).
14. Roztavenou čokoládu přendejte do sáčku a nanesete na dort polovinu.
15. Poté posypte moučkovým cukrem a ozdobte zbylou čokoládou.
Dobrou chuť!