Domácí jablečný závin: Krok za krokem

Chutná vám tradiční jablečný závin z pekárny, ale rádi byste se pustili do vlastního domácího? Přinášíme vám jednoduchý a osvědčený recept, se kterým si vytvoříte lahodný závin plný jablek, švestek a rozinek.

Zdroj: Jana Jančíková

Ingredience:

  • 500g polohrubé mouky
  • 150ml teplého mléka
  • 30g kvasnic (nebo jedny sušené)
  • 80g cukru
  • 2 žloutky
  • špetka soli
  • 60g rozpuštěného másla
  • Citronová kůra

Náplň:

  • 8 středních jablek
  • Několik švestek
  • Skořice
  • Rozinky namočené v rumu
  • Vanilkový pudink (prášek)
  • Meruňková marmeláda

Příprava:

1) Příprava kvásku: Smíchejte mléko, cukr, kvasnice a trošku mouky. Nechte vzejít kvásek.

2) Vytvoření těsta: Po vykynutí kvásku smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi a zpracujte do hladkého těsta. Nechte kynout minimálně hodinu.

3) Příprava náplně: Jablečnou náplň připravte tak, že nastrouháte jablka, přidáte nadrobno nakrájené švestky, skořici, rozinky namočené v rumu, vanilkový pudink v prášku a meruňkovou marmeládu.

4) Skládání a pečení: Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte. Náplň rovnoměrně rozetřete po těstě a závin srolujte. Na plechu nechte kynout chvíli, potřete směsí vajíčka a mléka a pečte na 170°C cca 30 minut. Po upečení potřete kombinací rozpuštěného másla a rumu pro lesk a vůni.

Doporučujeme také:

https://primainspirace.cz/2023/10/16/kdyz-nevim-co-upect-nastrouham-jablka-a-udelam-tuto-5-minutovou-dobrotu/

Závěr:

Tento tradiční jablečný závin je plný chuti a aromatu. Můžete ho podávat teplý s šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou. Ať už k nedělnímu čaji či jako dezert na oslavu, potěší všechny milovníky sladkého.