Chutná vám tradiční jablečný závin z pekárny, ale rádi byste se pustili do vlastního domácího? Přinášíme vám jednoduchý a osvědčený recept, se kterým si vytvoříte lahodný závin plný jablek, švestek a rozinek.
Ingredience:
- 500g polohrubé mouky
- 150ml teplého mléka
- 30g kvasnic (nebo jedny sušené)
- 80g cukru
- 2 žloutky
- špetka soli
- 60g rozpuštěného másla
- Citronová kůra
Náplň:
- 8 středních jablek
- Několik švestek
- Skořice
- Rozinky namočené v rumu
- Vanilkový pudink (prášek)
- Meruňková marmeláda
Příprava:
1) Příprava kvásku: Smíchejte mléko, cukr, kvasnice a trošku mouky. Nechte vzejít kvásek.
2) Vytvoření těsta: Po vykynutí kvásku smíchejte se všemi ostatními ingrediencemi a zpracujte do hladkého těsta. Nechte kynout minimálně hodinu.
3) Příprava náplně: Jablečnou náplň připravte tak, že nastrouháte jablka, přidáte nadrobno nakrájené švestky, skořici, rozinky namočené v rumu, vanilkový pudink v prášku a meruňkovou marmeládu.
4) Skládání a pečení: Těsto rozdělte na dvě části a vyválejte. Náplň rovnoměrně rozetřete po těstě a závin srolujte. Na plechu nechte kynout chvíli, potřete směsí vajíčka a mléka a pečte na 170°C cca 30 minut. Po upečení potřete kombinací rozpuštěného másla a rumu pro lesk a vůni.
Doporučujeme také:
https://primainspirace.cz/2023/10/16/kdyz-nevim-co-upect-nastrouham-jablka-a-udelam-tuto-5-minutovou-dobrotu/
Závěr:
Tento tradiční jablečný závin je plný chuti a aromatu. Můžete ho podávat teplý s šlehačkou či vanilkovou zmrzlinou. Ať už k nedělnímu čaji či jako dezert na oslavu, potěší všechny milovníky sladkého.