Třená bábovka – ideální na odpolední kávu nebo jako sladký zákusek

Přinášíme vám tradiční recept na třenou bábovku, která zaujme svou lahodnou chutí a zajímavým mramorovým vzhledem. Tato bábovka je ideální na nedělní odpolední kávu nebo jako sladký zákusek pro vaše návštěvy.

Zdroj: Dana Houšková

Ingredience:

Těsto:

  • 400 g moučkového cukru
  • 250 g másla
  • 6 žloutků
  • 1/4 l mléka
  • 500 g polohrubé mouky
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • Kakao (holandského typu pro tmavou část)

Příprava:

1) Příprava těsta: V míse třeme moučkový cukr, máslo a žloutky do pěny.

2) Postupně přidáváme mléko, polohrubou mouku, kypřící prášek a vanilkový cukr. Důkladně promícháme.

3) Z bílků vyšleháme tuhý sníh a opatrně ho zapracujeme do těsta.

4) Z těsta si odložíme menší část a obarvíme kakaem.

5) Do předem vymazané a moukou vysypané formy (nebo postříkané sprejem) vlijeme vrstvu světlého těsta, poté tmavé těsta a zbytek světlého těsta.

6) Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C do zlatova, nebo dokud není bábovka propečená.

Čtěte také:

https://primainspirace.cz/2023/10/16/margotkova-kolecka-recept-na-vanocni-cukrovi/

Závěr:

Tato třená bábovka s mramorovým vzhledem je nejen krásná na pohled, ale také nádherně vláčná a chutná. Přejezdme vám dobrou chuť!