Pečený lilek s mletým masem a sýrem! Tato lahodná a sytá kombinace zeleniny, masa a sýra vám přinese nezapomenutelný chuťový zážitek. Pokrm je připraven s láskou, aby vaše chuťové buňky tancovaly radostí. Připravte se na skvělou večeři, která udělá radost všem u stolu!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Pečený lilek s mletým masem a sýrem
Co budeme potřebovat:
- 2 kg lilků
- 400 g mletého hovězího masa
- 2-3 plátky chleba
- 1-2 cibule
- 4-5 stroužků česneku
- 60 ml oleje
- kmín – podle chuti
- koriandr (celý nebo mletý) – podle chuti
- sůl – podle chuti
- 125-150 g sýra
- 1 ks červená paprika
- 1 ks zelená paprika
- 1-2 rajčata
- zelenina – podle chuti (použili jsme petržel)
Jak budeme postupovat:
1. Lilky nakrájejte na podélné plátky o tloušťce přibližně 5 mm.
2. Položte je na vymazaný plech (v jedné vrstvě). Potřete je olejem pomocí štětce.
3. Poté pečte 15 minut v předehřáté troubě na 200 °C. Po prvních 7 minutách pečení je otočte na druhou stranu, aby se zapekly rovnoměrně.
4. Připravte masovou směs: nakrájejte střed chlebových plátků na kousky a přelijte trochou vody, aby změkly.
5. Maso dejte do misky. Přidejte prolisovaný česnek, nastrouhanou cibuli, kmín, rozemletý nebo celý koriandr a sůl podle chuti, namočený chléb (pokud je potřeba, mírně ho vymáčkněte) a 50 ml oleje. Dobře promíchejte a hněťte směs.
6. Mezi lilky rozetřete vrstvu masové směsi – podle obrázku.
7. Položte je na vymazaný plech. Mezi ně položte papriky nakrájené na dlouhé a tlusté proužky. Také nakrájejte rajčata na tlusté plátky a položte je na povrch.
8. Plech přikryjte alobalem a vložte ho do předehřáté trouby na 180-200 °C. Pečte lilky s mletým masem po dobu 20 minut.
9. Poté odstraňte alobal z povrchu. Posypte je nastrouhaným sýrem a nasekanou zeleninou.
10. Pokračujte v pečení lilků dalších 7-10 minut.
11. Poté je přesuňte na talíř a podávejte s potěšením!
Přejeme vám dobrou chuť společně s těmi, které máte rádi!