Vítejte uvnitř kulinářského ráje! Dnes vám představíme recept na exkluzivní jablečný koláč s pusinkami a mandlemi, který vás okouzlí nejen svou jedinečnou chutí, ale i dokonalou kombinací jablečné svěžesti, nadýchaných pusinek a křupavých mandlí. Připravte se na neodolatelnou lahůdku, která rozzáří vaše chuťové buňky!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Exkluzívní jablečný koláč s pusinkami a mandlemi
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Těsto:
- 120 g másla (1/2 šálky)
- špetka soli
- 8 g vanilkový cukr (1 lžička)
- 60 g cukru (4 lžíce)
- 1 vejce
- 240 g mouky (1½ šálky) + 1 lžička prášku do pečiva
Jablečný pudink:
- 4 jablka
- 30 g cukru (2 lžíce)
- 750 g jablečné šťávy (3 šálky)
- 2 balíčky pudinku s vanilkovou příchutí (po 37 g)
- 100 g jablečné šťávy (2/5 šálky)
Pusinky:
- 4 bílky
- špetka soli
- 150 g cukru (3/4 šálku)
Na zdobení a posypání:
- 30 g mandlových lupínků
Jak budeme postupovat:
1. Do mísy dejte máslo, přidejte špetku soli, přisypte vanilkový cukr – šlehejte a za stálého šlehání postupně přisypávejte cukr, přidejte rozklepnuté vejce a nakonec vmíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva – pokračujte ve šlehání a vypracujte těsto.
2. Hotové těsto zabalte do fólie a uložte na 15 minut do lednice.
3. Mezitím nakrájejte očištěná jablka na kousky a přendejte je do pánve, přisypte k nim cukr a zalijte jablečnou šťávu – vařte na mírném ohni.
4. Do malé misky nasypejte pudink s vanilkovou příchutí a přilijte jablečnou šťávu – rozmíchejte do hladké konzistence a nalijte do pánve s jablky – během vaření míchejte a po uvaření stáhněte z ohně.
5. Těsto ve folií vyndejte z lednice a pěkně pomocí ruk ho rozprostřete do formy, aj po bocích o průměru 24 cm vyložené pergamenem a propíchejte vidličkou.
6. Následně na těsto nalijte uvařený jablečný pudink a pěkně ho rozetřete.
7. Pečte v předehřáté troubě 30 minut při 180 °C.
8. Do jiné mísy vlijte vaječné bílky, přidejte špetku soli – šlehejte a za stálého šlehání přisypávejte cukr, dokud se nevytvoří tuhá bílá pěna.
9. Po upečení vyjměte koláč z trouby a naneste pusinky, pěkně je rozetřete, pak pomocí lžíce vytvořte vršky a nakonec posypejte – ozdobte mandlovými lupínky.
10. Pečte v troubě dalších 15-20 minut při 180 °C.
11. Po upečení ho podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme Vám dobrou sladkou chuť!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.