Tento recept se hodí vždy, když je návštěva za rohem a vy nemáte připravený žádný dezert. Krok za krokem vám představíme skvělý recept na pěnový jablečný koláč. Pokud rádi mlsáte a zároveň jste vášnivým pekařem či pekařkou, budete mít z této novinky dozajista radost. Jablíčkový koláč, který vrací chuť našeho dětství, do babiččiny kuchyně! Se šálkem skvělé kávy si budete připadat jako na obláčku.
Pěnový jablečný koláč
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
Jablečná náplň:
- 6-8 středně velkých jablek
- 1 lžička vanilkového cukru
- 1 lžička skořice
Těsto:
- 15 dkg margarínu
- 30 dkg hladké mouky
- 5 dkg moučkového cukru
- 1 lžička. vanilkový cukr
- 3 lžíce zakysané smetany
- 2 žloutky
Pěna:
- 6 vaječných bílků
- 30 dkg moučkového cukru
Jak budeme postupovat:
1. Náplň: Nastrouhejte jablíčka a ochuťte je vanilkovým cukrem a skořicí.
2. Na těsto: Rozdrobte margarín s moukou, poté přisypte moučkový a vanilkový cukr, přidejte zakysanou smetanu a žloutky – promíchejte a vypracujte těsto ve tvaru bochánku, které následně vyválejte.
3. Vymažte dno formy o rozměrech 36 × 26 cm položte do něho vyválené těsto, pak rovnoměrně rozprostřete jablíčkovou náplň.
4. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 170 °C.
5. Z bílků vyšlehejte tuhou pěnu a když je pěna tuhá, po lžících přisypávejte moučkový cukr – pokračujte ve šlehání.
6. Po upečení na základ rozetřete vyšlehanou pěnu, kterou pěkně uhlaďte a vraťte zpět do trouby na dalších 10-15 minut. Je dobré, když se vrchní část pěny začne zbarvovat do pěkného růžového odstínu.
7. Po upečení nechejte vychladnout a podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!