Šťavnatý švestkový koláč s křupavou cukrovou pěnou

Vítejte u našeho skvělého receptu na šťavnatý švestkový koláč s křupavou cukrovou pěnou. Tato úžasná kombinace chutí a textur vám zaručeně přinese neodolatelnou dobrotu, kterou si ihned zamilujete. Připravte se na jedinečnou slast.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Šťavnatý švestkový koláč s křupavou cukrovou pěnou
Zdroj: cookpad.com

Šťavnatý švestkový koláč s křupavou cukrovou pěnou

Co budeme potřebovat:

Ingredience:

  • 50 dkg švestek
  • 1/2 skořicový cukr – na obalování
  • 2-3 lžíce cukru – na obalování (volitelné)

Těsto:

  • 4 žloutky
  • 12 dkg moučkového cukru
  • 12,5 dkg másla nebo margarínu
  • 30 dkg jemné mouky
  • 6 g prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 2 dl mléka

Pěna:

  • 4 vaječné bílky
  • špetka soli
  • 1 lžička citronové šťávy
  • 20 dkg moučkového cukru

Jak budeme postupovat:

1. Švestky omyjte, odstraňte pecky, rozkrojte je napůl a obalte ve skořicovém a krystalovém cukru.

2. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem a měkkým máslem. Následně přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli, dále přilijte mléko – vyšlehejte a vypracujte dohladka.

3. Středně velký plech o rozměre 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem, poté do něho nalijte vyšlehané vypracované těsto a naplňte ho skořicovo-cukrovými švestkami o velikosti přibližně 1 cm.

4. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C.

5. Bílky vyšlehejte se špetkou soli, citronovou šťávou a moučkovým cukrem do tuha.

6. Uhlaďte na povrch koláče, snižte teplotu na 150 °C a vraťte do trouby na dalších 15-20 minut a pěnu nechte zaschnout! Pečte, dokud není světlá.

7. Po upečení ho nakrájejte mokrým nožem a podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.

Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!