Vítejte u našeho skvělého receptu na šťavnatý švestkový koláč s křupavou cukrovou pěnou. Tato úžasná kombinace chutí a textur vám zaručeně přinese neodolatelnou dobrotu, kterou si ihned zamilujete. Připravte se na jedinečnou slast.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Šťavnatý švestkový koláč s křupavou cukrovou pěnou
Co budeme potřebovat:
Ingredience:
- 50 dkg švestek
- 1/2 skořicový cukr – na obalování
- 2-3 lžíce cukru – na obalování (volitelné)
Těsto:
- 4 žloutky
- 12 dkg moučkového cukru
- 12,5 dkg másla nebo margarínu
- 30 dkg jemné mouky
- 6 g prášku do pečiva
- špetka soli
- 2 dl mléka
Pěna:
- 4 vaječné bílky
- špetka soli
- 1 lžička citronové šťávy
- 20 dkg moučkového cukru
Jak budeme postupovat:
1. Švestky omyjte, odstraňte pecky, rozkrojte je napůl a obalte ve skořicovém a krystalovém cukru.
2. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem a měkkým máslem. Následně přisypejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli, dále přilijte mléko – vyšlehejte a vypracujte dohladka.
3. Středně velký plech o rozměre 20 x 30 cm vyložte pečicím papírem, poté do něho nalijte vyšlehané vypracované těsto a naplňte ho skořicovo-cukrovými švestkami o velikosti přibližně 1 cm.
4. Pečte v předehřáté troubě 35-40 minut při 180 °C.
5. Bílky vyšlehejte se špetkou soli, citronovou šťávou a moučkovým cukrem do tuha.
6. Uhlaďte na povrch koláče, snižte teplotu na 150 °C a vraťte do trouby na dalších 15-20 minut a pěnu nechte zaschnout! Pečte, dokud není světlá.
7. Po upečení ho nakrájejte mokrým nožem a podávejte s láskou, velkou chutí a grácií.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!