Už jste někdy ochutnali malý kousek nebes na talíři? Šneci s vanilkovým krémem a loupanými mandlemi jsou právě tou lahůdkou, která vám přinese nebeský zážitek přímo na talíři!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Šneci s vanilkovým krémem a loupanými mandlemi
Co budeme potřebovat:
Pro krém:
- 500 ml mléka
- 2 vajíčka
- 100 g cukru
- 30 g kukuřičného škrobu
- špetka soli
- 2 lžičky vanilkového cukru
Pro těsto:
- 200 ml teplého mléka
- 1 lžíce sušeného droždí
- 100 g cukru
- 1 lžička vanilkového cukru
- 2 vajíčka
- 90 g měkkého másla
- 600 g mouky
Pro posyp:
- 1 žloutek + 2 lžíce mléka
- mandle – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. Připravte vanilkový krém: Do hrnce dejte mléko, vajíčka rozšlehaná vidličkou, krystalový cukr, vanilkový cukr, špetku soli a kukuřičný škrob. Dobře promíchejte, aby nevznikaly hrudky.
2. Krém vařte 1-2 minuty na mírném ohni za stálého míchání. Krém by měl zhoustnout.

3. Přelijte ho do suché mísy, přikryjte potravinovou fólií tak, aby přímo přiléhala na povrch krému, a nechte ho vychladnout na pokojovou teplotu.
4. Připravte těsto: Do hluboké mísy nalijte teplé mléko. Přidejte sušené droždí, krystalový cukr, vanilkový cukr a vajíčka. Promíchejte.
5. Přidejte měkké máslo.
6. Postupně přidávejte prosátou mouku. Nejprve promíchejte špachtlí a poté těsto hněte rukama po dobu 5-7 minut, dokud nebude hladké a nelepivé. Mělo by být měkké.

7. Těsto dejte do mísy a přikryjte ho potravinovou fólií. Nechte ho kynout po dobu 60 minut na teplém místě.

8. Poté těsto krátce propracujte a na pomoučeném vále rozválejte na obdélníkový plát o tloušťce asi 5 mm.

9. Krém rovnoměrně rozetřete po povrchu.


10. Těsto srolujte do podoby rolády, začněte od jednoho dlouhého okraje.

11. Roládu nakrájejte na kousky o tloušťce 1,5-2 cm.


12. Uložte vytvořené šneky na plech vyložený pečicím papírem nebo do formiček na muffiny, které jste předem potřeli máslem.
13. Přikryjte je potravinovou fólií a nechte 15-20 minut „odpočinout“.

14. Poté povrch potřete směsí žloutku a 2 lžic mléka pomocí štětce a posypejte mandlemi.

15. Pečte šneky 35-40 minut, dokud nezezlátnou, v předem vyhřáté troubě na 180 °C.

Nechte je vychladnout a poté si je pochutnejte společně s vašimi blízkými!

Přejeme vám dobrou chuť!