Nikdy nevíte, co si pochutnat na sladkém? Máme pro vás skvělý recept na lahodný koláč, který vás okouzlí svou chutí a jednoduchostí přípravy. Kombinace křehkého těsta, jemného krému a aromatických švestek (či jiného ovoce) vytváří dokonalý harmonický zážitek pro vaše chuťové buňky. Pustíme se do toho?
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 40 dkg hladké mouky
- 20 dkg margarínu
- 15 dkg moučkového cukru
- 1 vejce
- 12 g prášku do pečiva
Krém:
- 80 g vanilkového pudinkového prášku
- 6 polévkových lžic cukr
- 6 dl mléka
- 4 dl zakysané smetany
- 4 bílky
- 40 dkg švestek (či jiného ovoce podle chuti)
Vynikající ořechové ŽERBÓ řezy
Jak budeme postupovat:
Příprava těsta: Všechny ingredience na těsto zamíchejte dohromady. Třetinu odeberte a uložte do mrazáku. Zbytek nechte v chladu.
Příprava krému: Vyšlehejte bílky do pevné pěny. V jiném hrnci vařte pudink s cukrem. Ještě horký pudink smíchejte s vyšlehanými bílky. Krém nechte trochu vychladnout a vmíchejte zakysanou smetanu a nasekané švestky.
Sestavení koláče: Těsto rozválejte a vložte do připraveného plechu. Propíchejte vidličkou, následně polijte krémem. Na vrch nastrouhejte zmraženou část těsta.
Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 35-40 minut.
Tip: Vyzkoušejte také s jiným ovocem jako maliny nebo hrušky. Osobně doporučujeme verzi s malinami!