Lahodný koláč se zakysanou smetanou a švestkami

Nikdy nevíte, co si pochutnat na sladkém? Máme pro vás skvělý recept na lahodný koláč, který vás okouzlí svou chutí a jednoduchostí přípravy. Kombinace křehkého těsta, jemného krému a aromatických švestek (či jiného ovoce) vytváří dokonalý harmonický zážitek pro vaše chuťové buňky. Pustíme se do toho?

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 40 dkg hladké mouky
  • 20 dkg margarínu
  • 15 dkg moučkového cukru
  • 1 vejce
  • 12 g prášku do pečiva

Krém:

  • 80 g vanilkového pudinkového prášku
  • 6 polévkových lžic cukr
  • 6 dl mléka
  • 4 dl zakysané smetany
  • 4 bílky
  • 40 dkg švestek (či jiného ovoce podle chuti)

Vynikající ořechové ŽERBÓ řezy

Jak budeme postupovat:

Příprava těsta: Všechny ingredience na těsto zamíchejte dohromady. Třetinu odeberte a uložte do mrazáku. Zbytek nechte v chladu.

Příprava krému: Vyšlehejte bílky do pevné pěny. V jiném hrnci vařte pudink s cukrem. Ještě horký pudink smíchejte s vyšlehanými bílky. Krém nechte trochu vychladnout a vmíchejte zakysanou smetanu a nasekané švestky.

Sestavení koláče: Těsto rozválejte a vložte do připraveného plechu. Propíchejte vidličkou, následně polijte krémem. Na vrch nastrouhejte zmraženou část těsta.

Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 35-40 minut.

Tip: Vyzkoušejte také s jiným ovocem jako maliny nebo hrušky. Osobně doporučujeme verzi s malinami!