Domácí Parizér – mnohem chutnější a jemnější než z obchodu

Dnešní recept nás zavede do světa vlastního domácího parizéru, který je nesrovnatelně chutnější a jemnější než ten ze supermarketu. Připravit si ho sami je snadné a oceníte výsledek, který se rozplývá na jazyku. Tak pojďte s námi objevit tajemství tohoto lahodného pokrmu!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Domácí parizér - mnohem chutnější a jemnější než z obchodu
Zdroj: retete-usoare.eu

Domácí Parizér

Co budeme potřebovat:
  • 700 g vepřového masa + 300 g hovězího masa (můžete je použít v rovnocenných poměrech nebo nahradit hovězí maso kuřecím masem)
  • 1 vajíčko
  • 400 g studeného mléka
  • 13 g soli
  • 10 g sodného nitritu (pokud ho nechcete použít, nahraďte jej potravinářskou solí)
  • ½ lžičky mletého muškátového oříšku

Jak budeme postupovat:

1. Maso nakrájejte na kousky. Musí být studené, tedy právě vytažené z lednice.

Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Maso třikrát protlačte mlýnkem: jednou hrubou nebo střední sití a dvakrát nejmenším sítem.

Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu

3. Mleté maso dejte do hluboké mísy. Přidejte sůl, sodný nitrit a mletý muškátový oříšek.

4. Přidejte vajíčko a ledově studené mléko. Všechno důkladně promíchejte rukama.

Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu

5. Masovou směs důkladně hněťte. Tento krok můžete provádět rukama, ale trvá to docela dlouho a maso se stihne zahřát. Nejlépe je použít kuchyňský robot, mixér nebo šlehač.

Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Masová směs by měla být hladší, homogenní, pružná a lesklá.

Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu

 

7. Rozdělte masovou směs na 2 stejné části.

Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu

8. Každou část masové směsi obalte do potravinářské fólie, aby vytvořily kompaktní válec, a snažte se odstranit všechny vzduchové bubliny z jejich vnitřku. Uzavřete konce fólie.

Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu

9. Do hlubokého hrnce nalijte vodu a ohřejte ji na teplotu 80 °C. Vložte masové válečky do vody a umístěte na ně těžký předmět, aby byly zcela ponořené ve vodě (my jsme použili malý víčko).

10. Hrnec vložte do předehřáté trouby na 75 °C‌. Vařte parizér po dobu 2 hodin.

Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Poté ho musíte rychle ochladit: ihned ho přesuňte do nádoby nebo dřezu, kde máte studenou vodu. Tento proces obvykle trvá 25-30 minut.

Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Parizér vyjměte z potravinářské fólie.

13. Domácí parizér lze uchovávat ve vákuu. Jakmile začnete jeden váleček, doporučuje se ho spotřebovat do 5 dnů.

Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí Parizér
Zdroj: retete-usoare.eu

Podávejte parizér s potěšením!

Přejeme dobrou chuť společně s vašimi blízkými!