Medovníčky jsou tradiční součástí vánočního cukroví, ale co takhle přidat klasickému receptu něco navíc? Představujeme vám luxusní verzi, která zaujme i ty nejnáročnější gurmány.
Ingredience
Těsto:
- 120g tuku (60g másla, 60g sádla)
- 100g medu
- 100g moučkového cukru
- 2 vejce
- 500g hladké mouky
- 2 lžičky sody
Karamelový krém:
- 1 změklé máslo
- 1 plechovka karamelového salka
- 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
- 3 lžíce rumu
- Švestková povidla
Postup
Příprava těsta:
- Zpracujte změklé máslo, cukr, vejce a med do homogenní směsi.
- Postupně přidávejte mouku smíchanou se sodou.
- Vytvořené těsto nechte odpočívat den v lednici.
- Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka.
- Pečte na 175 stupňů cca 6-8 minut, dokud nezačnou zlatavět.
Příprava karamelového krému:
- Máslo vyšlehejte do pěny.
- Přidejte salko, zakysanou smetanu a rum. Dobře promíchejte.
Finální skládání medovníčků:
- Vezměte třetinu upečených koleček a odložte je stranou pro finální dokončení.
- První vrstvu medovníčku potřete švestkovými povidly, položte na něj další kolečko a to potřete krémem. Pokračujte stejně s dalšími.
- Medovníčky dejte na chvíli do lednice, aby ztuhly.
- Rovněž rozmixujte odloženou třetinu koleček s vlašskými oříšky.
- Medovníčky potřete zbytkem krému a obalte ve směsi oříšků a koleček.
Dvoubarevné křehké rohlíčky
Vaše vánoční medovníčky s karamelovým krémem a švestkami jsou hotovy k podávání. Užijte si svůj sladký vánoční čas!