Vánoční medovníčky s karamelovým krémem a povidly

Medovníčky jsou tradiční součástí vánočního cukroví, ale co takhle přidat klasickému receptu něco navíc? Představujeme vám luxusní verzi, která zaujme i ty nejnáročnější gurmány.

Zdroj: Markéta Drápalová

Ingredience

Těsto:

  • 120g tuku (60g másla, 60g sádla)
  • 100g medu
  • 100g moučkového cukru
  • 2 vejce
  • 500g hladké mouky
  • 2 lžičky sody

Karamelový krém:

  • 1 změklé máslo
  • 1 plechovka karamelového salka
  • 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
  • 3 lžíce rumu
  • Švestková povidla

Postup

Příprava těsta:

  1. Zpracujte změklé máslo, cukr, vejce a med do homogenní směsi.
  2. Postupně přidávejte mouku smíchanou se sodou.
  3. Vytvořené těsto nechte odpočívat den v lednici.
  4. Těsto vyválejte a vykrajujte kolečka.
  5. Pečte na 175 stupňů cca 6-8 minut, dokud nezačnou zlatavět.

Příprava karamelového krému:

  1. Máslo vyšlehejte do pěny.
  2. Přidejte salko, zakysanou smetanu a rum. Dobře promíchejte.

Finální skládání medovníčků:

  1. Vezměte třetinu upečených koleček a odložte je stranou pro finální dokončení.
  2. První vrstvu medovníčku potřete švestkovými povidly, položte na něj další kolečko a to potřete krémem. Pokračujte stejně s dalšími.
  3. Medovníčky dejte na chvíli do lednice, aby ztuhly.
  4. Rovněž rozmixujte odloženou třetinu koleček s vlašskými oříšky.
  5. Medovníčky potřete zbytkem krému a obalte ve směsi oříšků a koleček.

Dvoubarevné křehké rohlíčky

Vaše vánoční medovníčky s karamelovým krémem a švestkami jsou hotovy k podávání. Užijte si svůj sladký vánoční čas!