Domácí vdolky s povidly a strouhaným tvarohem

Vdolky jsou tradiční česká pochoutka. V tomto receptu jsou vdolky plněné švestkovým povidlem, strouhaným tvarohem a šlehačkou. Ačkoli může být šlehačka někdy “potvora” a nechce se šlehat, výsledek stojí za to!

Zdroj: Lucie Lucka

Ingredience:

Pro vdolky:

  • 380 g polohrubé mouky
  • 3 lžíce cukru
  • 1/2 lžičky soli
  • 150 ml mléka
  • 1 vejce
  • 1 lžíce rumu
  • 40 g másla
  • 1/2 kostky droždí

Pro náplň:

  • Švestková povidla
  • Strouhaný tvaroh
  • Šlehačka (nechte ji v chladničce před šleháním, aby se lépe šlehala)

Sněhové řezy s kokosovým krémem


Postup:

1) Těsto: V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Uděláme kvásek z mléka, droždí a trochy cukru. Necháme na teplém místě kvasit, dokud kvásek nevytvoří bubliny.

2) Do misky přidáme vajíčko, rum a máslo. Vmícháme kvásek a zpracujeme vše do hladkého těsta.

3) Pokryjeme mísu utěrkou a necháme těsto vykynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

4) Po vykynutí těsto rozdělíme na cca 18 kusů a z každého kousku vytvoříme malou kuličku. Kuličky opět necháme kynout.

5) Rozehřejeme olej v pánvi na střední teplotu. Každou kuličku rukou jemně roztáhneme do malé placičky a smažíme z obou stran dozlatova.

6) Vdolky naplníme švestkovým povidlem a posypeme strouhaným tvarohem. Na vrchol můžeme přidat šlehačku.


Tip:

Pokud máte problém se šleháním šlehačky, zkuste přidat trochu stabilizátoru šlehačky. Ujistěte se také, že šlehačka je dostatečně chladná.