Domácí cibulový chléb, který si snadno a levně připravíte

Pokud jste milovníkem chleba s bohatou chutí a voní, která zaplní celou vaši kuchyň, tento recept na domácí cibulový chléb je přesně pro vás. Ručně vypracovaný a následně pečený do zlatova, tento chléb je ideální pro snídani, oběd či večeři. Navíc, s možností přípravy z jednoduché nebo dvojité dávky, si můžete připravit menší bochník nebo velký, podle vašich potřeb.

Zdroj: Blanka Kozáková

Ingredience pro jednu dávku:

  • 350g hladké mouky
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 210 ml teplé vody
  • 7 g sušených kvasnic
  • 2 lžíce oleje
  • Trocha mléka na potření
  • Smažená cibulka (volitelně)

Krok za krokem:

1. Příprava těsta: Do mísy smícháme mouku, sůl, cukr, teplou vodu, kvasnice a olej. Všechno důkladně propracujeme rukama.

2. Vypracování: Když je těsto připraveno, vyklopíme ho na pomoučený vál a hněteme. Pro lepší manipulaci si ruce potřete olejem a vytvarujte těsto do bochánku.

3. Vytvarování: Roztáhněte těsto do obdélníkového tvaru. Před zavinutím posypeme těsto smaženou cibulkou, pak zavineme od delší strany, podobně jako byste dělali závin. Snažte se, aby spoj byl vždy nahoře a spojte konce, aby se chléb nerozpadal.

4. Kynutí: Chléb přeneseme na plech s pečícím papírem, který posypeme moukou. Těsto upravíme do požadovaného tvaru, přikryjeme igelitem a necháme kynout asi 30 minut.

5. Pečení: Po nakynutí chléb potřeme mlékem, posypeme moukou a nařízneme nůžkami či nožem. Pečeme na 190°C asi 35 minut.

Recept na domácí rohlíky, které jsou lepší než z pekárny – doporučujeme

Závěrem:

Tento domácí cibulový chléb v sobě skrývá tradici a moderní chuťové nuance. Je dokonalým doplňkem k jakémukoli jídlu a získá srdce každého, kdo má rád domácí pečivo s