Skvělý pokrm, ideální pro jednoduchou a snadnou večeři! Nikoho nenechá lhostejným! Pečené brambory se šunkou a smetanovou omáčkou!
Co budeme potřebovat:
- 5 brambor
- 1 lžička soli
- 200 g šunky
- 1 malou cibuli
- 2-3 lžíce oleje (na smažení)
- 70-100 g mozzarelly (podle chuti)
Na bílou omáčku:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 500 ml mléka
- 1 lžička soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička oregana
Jak budeme postupovat:
1. Nakrájejte brambory na malé kousky. Vložte je do hrnce a zalijte studenou vodou. Přidejte lžičku soli. Vařte 15 minut. Poté je přendejte do cedníku, abyste je oddělili od vody.
2. Nakrájejte šunku na malé kousky (my jsme použili šunku nakrájenou na plátky).
3. Nakrájejte cibuli na tenké půlměsíčky.
4. Na rozpálenou pánev nalijte trochu oleje. Přidejte slaninu a minutu smažte. Poté přidejte cibuli a za častého míchání vše smažte, dokud cibule nezměkne a nezačne hnědnout.
5. Připravte bílou omáčku: Na pánvi nebo v hrnci rozpusťte máslo.
6. Přidejte mouku. Rychle promíchejte. Mouku smažte 30-60 sekund.
7. Postupně přidejte mléko. Velmi dobře promíchejte, aby se netvořily hrudky.
8. Přidejte sůl, mletý černý pepř a oregano. Míchejte.
9. Omáčku vařte 5 minut od okamžiku, kdy se objeví první bublinky, na mírném ohni za stálého míchání.
10. Na dno hluboké pánve rozetřete naběračku omáčky.
11. Přidejte brambory. Rovnoměrně rozetřete.
12. Na povrch brambor rozprostřete osmaženou slaninu a cibuli.
13. Zbylou bílou omáčku rozetřete po povrchu surovin na pánvi tak, aby byly zcela pokryty.
14. Povrch pokrmu posypte strouhaným sýrem mozzarella.
15. Brambory pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
16. Brambory podávejte se šunkou a bílou omáčkou! Vychutnejte si jejich skvělou chuť!