Máte chuť na extra dávku čokolády? Přinášíme Vám recept, který Vám dodá lahodnou, bohatou a intenzivní chuť. Dnešní inspirací je mega čokoládový dort s čokoládovou polevou.
Podle chuti si můžete vybrat, zda použijete hořkou, nebo mléčnou čokoládu. Příprava je velmi jednoduchá, bez zbytečných experimentů a ze snadno dostupných surovin. Hodně štěstí při pečení!
Fantastický čokoládový dort:
Co budeme potřebovat:
- 150 g mouky (jeden hrnek)
- jednu lžičku prášku do pečiva
- ½ čajové lžičky jedlé sody
- ½ lžičky soli
- jedno velké vejce
- 200 g cukru (jedna sklenice)
- 180 ml přírodního jogurtu (¾ kelímku; neslazený) – můžete ho nahradit zakysanou smetanou;
- 60 ml oleje
- 1,5 lžičky vanilkového extraktu (můžete ho nahradit vanilkovým cukrem);
- 125 ml studené kávy (½ sklenice) – připravte si podle svých preferencí (0,5-1 lžička rozpustné kávy na ½ sklenice vody)
- 45 g kakaového prášku (½ šálku) – vyberte si kvalitní, protože určuje chuť dortu
Na polevu:
- 200 ml smetany ke šlehání 33%
- 2 tabulky čokolády (asi 200 g) – sladké (můžete použít hořkou čokoládu, ale s obsahem kakaa asi 50 %, můžete ji kombinovat s mléčnou čokoládou nebo kávou – nejdůležitější je, aby byla chutná).
Jak budeme postupovat:
1) Smíchejte suché přísady: mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
2) Do jiné mísy dejte vejce, cukr, přírodní jogurt, olej a vanilkový extrakt. Smíchejte metličkou nebo mixérem do hladka.
3) Do mísy s tekutými přísadami přidejte studenou kávu (neovlivní chuť dortu, ale zvýrazní chuť kakaového prášku) a kakaový prášek. Velmi dobře promíchejte, aby nezůstaly žádné hrudky.
4) Přidejte suché přísady a promíchejte je dohladka. Získáte poměrně tekuté těsto. Nemíchejte mixérem příliš dlouho, protože by se budoucí koláč mohl vysušit.
5) Těsto přeneste na máslem vymazaný čtvercový (20 cm široký) plech a rovnoměrně ho rozetřete. Můžete také použít kulatou pánev o průměru 22-24 cm.
6) Koláč pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C. Orientujte se podle trouby. Zkontrolujte, zda je koláč hotový, a to tak, že ho vyzkoušíte párátkem: po vyjmutí ze středu koláče by neměly být patrné žádné stopy po neuvařeném těstě (i když ho nevyjmete úplně suché).
Připravte polevu:
1) Smetanu ke šlehání zahřejte na sporáku nebo v mikrovlnné troubě. Měla by být horká, ale dávejte pozor, aby se nerozvařila.
2) Čokoládu nalámejte na malé kousky a vložte je do mísy s horkým krémem, aby byly krémem zcela pokryty. Nechte je několik minut rozpustit.
3) Poté dobře promíchejte metličkou. Polevu nechte vychladnout.
4) Vyjměte koláč z trouby a nechte ho alespoň 30 minut vychladnout, aby už nebyl horký.
5) Na povrch nalijte polevu a rovnoměrně ji rozetřete. Nechte ji 30-60 minut ztuhnout. Chcete-li proces urychlit, můžete tác uložit do chladničky. Koláč však nejlépe chutná při pokojové teplotě.
6) Dort rozdělte a podávejte.
Užijte si to se svými blízkými!