Hledáte jednoduchou, ale nesmírně lahodnou pochoutku? Máme pro vás recept na nadýchané sezamové buchty, které si zamilujete! Tyto buchty jsou ideální jako sladká svačina nebo rychlá dezertní lahůdka. A navíc jsou snadné na přípravu. Tak se pusťme do péči o vaše chuťové buňky a připravme si tyto výjimečné sezamové buchty!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Sezamové buchty
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 250 ml teplého mléka
- 150 ml teplé vody
- 100 ml slunečnicového rostlinného oleje
- 1 sáček 11 g sušeného droždí
- 1 špetka soli
- 2 lžíce cukru
- 2 bílky z vajec
- 5 šálků mouky (náš šálek má 250 ml)
Pro potření těsta:
- 50 g másla
- 2 žloutky
Na ozdobu:
- sezamová semínka
Jak budeme postupovat:
1. Připravte těsto: do mísy přidejte teplé mléko, teplou vodu, rostlinný olej, bílky z vajec, sůl, cukr a sušené droždí. Smíchejte tyto ingredience vidličkou, dokud nejsou dobře promíchané. Pak přidejte prosátou mouku a hněťte těsto asi 10 minut. Mísu zakryjte poklicí nebo potravinovou fólií a nechte těsto 40 minut odpočívat na teplém místě. Mělo by zdvojnásobit objem.
2. Přenesete těsto na pracovní plochu a rozdělte ho na 12 stejných částí. Každou část tvarujte do tvaru koulí.
3. Vezměte jednu kuličku těsta a rozválejte ji na oválný tvar (s tloušťkou 3-4 mm). Potřete ji máslem a poté proveďte několik řezů uprostřed těsta, ale nedotkněte se jeho okrajů. Poté z těsta vytvořte roládu. Konce spojte do tvaru kruhu, aby vznikla bageta.
4. Bagety položte na plech vyložený pečicím papírem, zakryjte je potravinovou fólií a nechte je odpočívat 20 minut.
5. Potřete je rozšlehanými žloutky a posypte sezamovými semínky. Dejte je do předehřáté trouby na 200 °C a pečte je asi 20-25 minut, nebo dokud hezky nezezlátnou.
Hotovo!
Přejeme dobrou chuť ve společnosti svých blízkých!