Domácí kynuté knedlíky vařené v páře

Představujeme klasický recept na kynuté knedle, které jsou vařené v páře a nabízejí měkkou, nadýchanou konzistenci. Perfektní doplněk k vašemu tradičnímu pokrmu!

Zdroj: Jana Spurná

Ingredience:

  • 200 ml mléka
  • 1 vejce
  • 130 g bílého jogurtu
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžíce oleje
  • 500 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky sušeného droždí (nebo 1/2 kostky čerstvého droždí)

Postup:

1) Příprava těsta: V míse smíchejte mléko, vejce, jogurt, sůl, cukr a olej. Přidejte polohrubou mouku a droždí. Zpracujte vše do hladkého, nelepivého těsta.

2) Přikryjte mísu utěrkou a nechte těsto na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

3) Po vykynutí těsto rozdělte na dvě části. Zformujte z nich dvě podlouhlé šišky.

4) Přikryjte a nechte kynout dalších 20 minut.

5) V páře vařte knedlíky 25 minut.

6) Po vaření knedlíky propíchejte špejlí, aby se uvolnila pára a knedlíky zůstaly měkké.

Doporučujeme:


Tip:

Knedlíky jsou ideální k masovým omáčkám nebo gulášům. Můžete je také podávat s ovocem a posypat moučkovým cukrem pro sladkou variantu.