Pokud očekáváte návštěvu a nevíte, co rychle vymyslet za koláč, je pro vás tento dnešní recept tím pravým. Ukážeme si, jak si připravit jednoduchý makový koláč se snadnou a rychlou přípravou. Na nic nečekejte a vrhněte se do příprav, než bude pozdě, zvládne to každý začínající pekař i pekařka!
Makový koláč
Co budeme potřebovat:
Základ:
- 10 žloutky + moučkový cukr
- 200 g mák
- 1 lžička vanilková esence
- 250 g máslo
- 1 litr mléko
- 10 vaječné bílky + špetka soli
Jak budeme postupovat:
1. Ve 2 miskách oddělte bílky od žloutků, pak 10 žloutků dejte do mísy a přisypejte k nim moučkový cukr – šlehejte do bělavé směsi.
2. Následně přisypejte mouku, přidejte mák, vanilkovou esenci, pak přilijte rozpuštěné máslo a mléko – šlehejte při nízkých otáčkách, dokud nebude směs zcela hladká.
3. Do jiné mísy dejte 10 vaječné bílky se špetkou soli – šlehejte, dokud se nevytvoří tuhá pěna.
4. Potom na vyšlehanou bílkovou pěnu nalijte předem připravenou makovou směs – míchejte stěrkou jemně širokými tahy směrem nahoru.
5. Připravenou směs nalijte do formy o rozměrech 24 × 35 cm vyložené pečicím papírem – rovnoměrně vyrovnejte stěrkou.
6. Pečte v předehřáté troubě 1 hodinu při 170 °C bez větrání.
7. Po upečení vyjměte koláč z trouby nechejte ho cca 3-4 hodin zcela vychladnout.
8. Potom ho vyjměte z formy, odstraňte pečicí papír a okraje nejprve ořízněte a pak koláč rozdělte na stejné díly a nakrájejte.
9. Podávejte ho s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!