Vítejte v říši chutí a zdravého požitku! Dnes vám představíme neskutečně zdravý čokoládově ovocný koláč, který je plný lahodného ovoce a stále zůstává překvapivě zdravou volbou. Tento dezert spojuje bohatou čokoládovou chuť s čerstvým ovocem, což vytváří harmonii, která potěší nejen vaše chuťové buňky, ale také vaše zdraví. Připravte se na neodolatelnou kombinaci sladkosti a výživy!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Čokoládově ovocný koláč
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 lžíce sezamových semínek
- 2 lžíce slunečnicových semínek
- 160 g banánové dužiny
- 110 g mrkve
- kůra z 1 citronu
- šťáva z 1/2 citronu
- 100 g sušených meruněk
- 70 g sušených švestek
- 50 g vlašských ořechů
- 50 g sušených brusinek
- 200 g ovesných vloček
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- špetka skořice
- 120 ml mléka
Poleva:
- 50 g hořké čokolády bez cukru
- 2 lžičky kokosového oleje
Jak budeme postupovat:
1. Na pánev dejte sezamová semínka, přisypte slunečnicová semínka, na středním plameni je osmažte dozlatova a po osmažení je přendejte do misky.
2. Do jiné misky dejte na pyré rozmačkaný banán, na jemno na struhadle nastrouhanou mrkev, kůru z 1 citronu, přilijte šťávu z 1/2 citronu, dále přidejte nakrájené sušené meruňky, sušené švestky, nasekané vlašské ořechy, poté přidejte nakrájené brusinky, smažená sezamová a slunečnicová semínka a nakonec přisypejte mixované ovesné vločky – promíchejte.
3. Následně přidejte jedlo sodu, prášek do pečiva, špetku skořice a zalijte mlékem – promíchejte rukama.
4. Připravte si zapékací mísu vyloženou pečicím papírem a naneste do ní těsto, pěkně ho rozetřete a uhlaďte stěrkou.
5. Pečte v předehřáté troubě 40 minut při 180 °C.
6. Do malé misky rozlámejte čokoládu bez cukru přidejte kokosový olej a rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo v páře – promíchejte.
7. Po uplynutí doby pečení zkontrolujte, zda je koláč upečený, a pokud ano, vyjměte ho z trouby, následně přelijte čokoládovou polevou.
8. Podávejte ho s láskou a úsměvem na tváří.
Přátelé, přejeme dobrou chuť!