Vítejte v našem kulinářském ráji, kde vám představíme jedinečný zážitek pro vaše chuťové buňky – jednoduchý a rychlý Nutella čokoládový dort. Naše dezertní mistrovství vám zaručuje, že jakmile ochutnáte tuto lahodnou dobrodiní, nebudete moci odolat a budete si vyptávat druhou porci. Připravte se na sladkou jízdu plnou krému a šťavnaté čokolády!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Nutella čokoládový dort
Co budeme potřebovat:
Pro piškotové těsto:
• 2 vejce
• 200 g cukru
• 1/4 lžičky soli
• 100 ml slunečnicového oleje
• 100 g Nutelly
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 150 g mouky
• 1 lžička prášku do pečiva
• 30 g kakaa
• půl lžičky jedlé sody
• 60 ml mléka
• 80 g vody
Pro sirup:
• 2 lžíce cukru
• 2 lžíce vody
• 1 lžíce kakaa
Pro krém:
• 200 g smetany ke šlehání
• 20 g moučkového cukru
• 60 g Nutelly
Pro polevu:
• 90 g smetany ke šlehání
• 100 g hořké čokolády
• 10 g másla
Jak budeme postupovat:
1. Připravte piškotové těsto: vymažte dno pekáčku olejem. Vyložte ho papírem na pečení a papír také trochu potřete olejem.
*Náš pekáč má rozměr 23 cm x 23 cm.
2. V míse smíchejte vejce a cukr a šlehejte je metličkou, dokud nebudete mít nadýchanou a bělavou směs. Pak přidejte sůl a slunečnicový olej a ještě trochu promíchejte.
3. Přidejte Nutellu a slunečnicový olej. Lehce promíchejte a přilijte lžičku vanilkového extraktu.
4. Prosejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a kakao přímo do mísy a dobře promíchejte metličkou.
5. V sklenici smíchejte mléko a vodu a ohřejte směs v mikrovlnné troubě na minutu, pak ji přilijte do mísy a promíchejte.
6. Vlijte hotovou směs do pekáčku. Pečte těsto v troubě předehřáté na 180 °C asi 25-30 minut. Zkontrolujte, zda je hotové pomocí špejle.
7. Vyndejte pekáč z trouby, přeneste těsto na kovovou mřížku a odstraňte papír na pečení. Nechte ho vychladnout. Pak odkrojte vrchní část nebo vrchol piškotového těsta, aby byl rovný a hladký, a vraťte ho zpět do pekáčku.
8. Připravte sirup: v sklenici smíchejte cukr, vodu a kakao a ohřejte směs v mikrovlnné troubě na 30 sekund.
9. Potřete piškotové těsto sirupem.
10. Připravte krém: ušlehejte smetanu s prosátým moučkovým cukrem a Nutellou pomocí mixéru nastaveného na vysokou rychlost. Měli byste dostat krémovou a hustou směs, která drží tvar metličky.
11. Přendejte hotový krém na vrstvu piškotového těsta v pekáčku a rovnoměrně ho rozetřete. Dejte dort do lednice na 2 hodiny, aby krém ztuhl.
12. Připravte polevu: do nádoby nalijte smetanu, přidejte rozlámanou hořkou čokoládu a rozpusťte ingredience ve vodní lázni (nebo použijte horkou smetanu a rozpusťte v ní čokoládu).
13. Vyndejte dort z lednice a potřete ho polevou.
14. Dejte dort ještě na hodinu do lednice, aby poleva ztuhla.
Krájejte ho na kousky a podávejte s chutí!
Dobrou chuť!