ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito

Pokud máte rádi kreativní nápady stejně jako my, připravili jsme si pro Vás jako poděkování krátký rozhovor. Rádi bychom našim čtenářům nabídli kousek uměleckého vnímání od profesionálů v tomto oboru, a zároveň podpořili jejich tvorbu.

Dnes jsme pro Vás připravili rozhovor s milou Martinou, která pod značkou Cogito vyrábí krásné kabelky z vlněné plsti. Kromě praktického využití jsou také stylové a hodí se ke každému outfitu.

Další skvělé inspirace na recepty a tvoření do Vaší domácnosti naleznete na naší facebookové stránce Prima Inspirace.

ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito
Zdroj: Cogito

Na začátek Vás poprosím, abyste se nám představila. Můžete nám představit svou tvorbu?

Jmenuji se Martina Dokulilová a navrhuji a šiji kabelky z vlněné plsti pod svojí vlastní značkou COGITO, která letos oslaví 10 let. Vznikalo a vyvíjelo se postupně, krok po kroku. Jako malá značka mám prostor pro kreativitu a blízko k zákazníkovi pro zpětnou vazbu.

Co všechno děláte?

Pod značkou COGITO najdete jednoduché a praktické kabelky, tašky, peněženky a šperky z vlněné 100 % merino plsti a usně (kůže). Kabelky vyrábím v malých sériích podle vlastních návrhů. Každá je originál. Kladu důraz na střídmost, jednoduchost, na nevyumělkovanou krásu, přírodní barvy a materiály.

ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito
Zdroj: Cogito

Je Cogito Vaše práce nebo koníček?

Na začátku to pro mě byla také možnost seberealizace. Začala jsem jako máma 1,5 ročního prcka s ambicí sama za sebe něco dokázat. Když děláte řemeslo a pracujete u toho rukama, musíte být prostě tady a teď.

Je to jako terapie nebo očista duše. Že je to něco víc a že to má konkrétní podobu a cíl, jsem si uvědomila, když se prodalo víc kousků a když se začaly kabelky prodávat i v kamenných obchodech. To jsem si uvědomila, že je to „doopravdy” a že bych se tím chtěla živit.

ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito
Zdroj: Cogito

Jak dlouho už tašky vyrábíte a co Vás k tomu přimělo?

Všechno to začalo před 10 lety. Chtěla jsem si koupit kabelku z vlněné plsti, ale tehdy jsem žádnou nesehnala. A když jsem objevila zdroj materiálu, rozhodla jsem se, si ji vyrobit.

Na klasické mašině pro švadlenky to nešlo, tak jsem si po několika měsících dlouhého rozhodování pořídila průmyslovou ramenovku – mašinu starou víc jak 40 let.
K tomu useň na popruhy, doplnila potřebné nářadí k již stávajícímu a vymyslela jednoduchý střih. Začalo mě to bavit, tak jsem ušila další.

ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito
Zdroj: Cogito

Čím se při své tvorbě inspirujete?

Inspiruje mě příroda, architektura a samotné přírodní materiály jako dřevo, kámen, vlna, len a barvy s tím spojené. Myslím, že tohle všechno tam někde v pozadí mám, když pak navrhuju své vlastní věci.

Hodně mě inspiruje i jednoduchý přírodní skandinávský nebo japonský styl. Jednoduchost, účelovost, nadčasovost a neokázalá kvalita, to je můj cíl.

Z jakých materiálů jsou Vaše tašky vyrobeny?

Pro svou výrobu používám přírodní materiály: plst ze 100% merino vlny a přírodní useň (kůži). Plst je vyrobena valchováním a vzniklá textilie je mnohem hustší, a tím mnohem pevnější, než samotná vlna.

Useň používám převážně na popruhy. Ale najdete z ní u mě také celé kabelky. Oba materiály jsou biologicky rozložitelné, tedy v souladu s přírodou.

ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito
Zdroj: Cogito

Jak dlouho Vám trvá vytvořit jednu tašku od návrhu až po finální úpravy?

Největší část výrobního procesu vždy zabere tvorba návrhu a výroba prototypu. Začínám „čmárat“ na papír a v hlavě si promýšlet, jestli to půjde ušít. Po 10 letech práce s vlněnou plstí a usní už vím, co mi dovolí a co ne.

A když všechno funguje podle představ, vyrobím si šablony, podle kterých už vznikají kabelky, které se dostanou k zákaznicím.

Kolik času je potřeba na jednu kabelku záleží od složitosti střihu a množství komponentů. Velkou částí práce je příprava jednotlivých dílů, popruhů a pak je tu samotné šití a spojování dalších dílů.

ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito
Zdroj: Cogito

Co má u Vašich zákazníků největší úspěch?

Každý vznikl za konkrétním účelem nebo potřebou a vyvíjel se postupným procesem. Všechny zapadají do skládačky COGITO. Jsou tam velké shoppery, menší kabelky i malá psaníčka, kapsičky a peněženky.

Osobně ráda nosím batůžek „Volné ruce“, je lehký a velký tak akorát. Je pro nás všechny „anděly” co držíme děti za ruce, neseme tašky s nákupem nebo potřebujeme někoho obejmout https://www.fler.cz/zbozi/tannin-kolekce-volne-ruce-seda-9837272

Moje zákaznice zase rády velkou kabelku s nastavitelným popruhem „Naširoko” https://www.fler.cz/zbozi/nasiroko-iii-antracit-13974462 a psaníčka „Na provázku” https://www.fler.cz/zbozi/tannin-kolekce-psanicko-na-provazku-prirodni-9829005

ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito
Zdroj: Cogito

Vytváříte také na zakázku, podle přání zákazníka?

Vyrábět na zakázku je tak trochu jako vystoupit z vlastní komfortní zóny. Je to výzva, která mě posouvá. Nejde ale vždy splnit přání zákazníka, musí to dovolit materiál a technologie.

Jaká je následná péče o takovou ručně vyrobenou tašku?

Vlna, ze které se plst vyrábí obsahuje také přírodní lanolin. A proto také plst špatně propouští tekutiny. Vlněná plst je ve své podstatě bezúdržbová, má-li ale zákazník obavy, může kabelku impregnovat prostředky na vlnu a plst.

Při mírném zašpinění pak postupovat tzv. suchou cestou, kdy použijete prací prostředek určený na vlnu obsahující lanolin a postupovat dle doporučení výrobce.

ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito
Zdroj: Cogito

Máte do budoucna nějaké plány, například rozšířit svojí tvorbu?

Jako malá holka jsem vyšívala, pletla a šila na panenky. Malovala jsem na sklo a dělala Tiffany vitráže. Vystudovala strojní průmyslovku, a pak na vysoké škole obor Technologii obuvi a galanterie. Pořád je co objevovat a tvořit.

Teď je to zrovna tkaní na tkalcovském stavu s pevným listem. V tuto chvíli je to velká výzva, která mě neskutečně baví. Takže se teď můžete těšit na vlněné šály a ručně tkané oděvy. Myslím, že vlněná šála je ten pravý doplněk k vlněné kabelce.

ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito
Zdroj: Cogito

Kde lze Vaše výrobky zakoupit?

V současné době můžete mé kabelky omrknout a koupit na portálu fler.cz/shop/cogito

Naživo jsou dostupné v kamenných prodejnách:
Kutná Hora: HU SOVA 104, Husova 104
Liberec: HRST design shop, Moskevská 27/14
Mladá Boleslav: Česká Paráda, Staroměstské náměstí 13/35
Olomouc: Fairly Local Design Shop, Sokolská 22
Ostrava: ETIC, Hornopolní 933, Ostrava 702 00
Plzeň: UMU design shop: Presslova 14
Polná: Šperk a móda, Husovo náměstí 24, 58813 Polná
Zlín: RED BRICK DESIGN SHOP, 15. budova 14/15 Baťův institut
Znojmo: Butik Brusinky, Kollárova 3

Sledovat COGITO můžete také na Facebooku a Instagramu.

ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito
Zdroj: Cogito
ROZHOVOR: Trendy kabelky z vlněné plsti od značky Cogito
Zdroj: Cogito