Nakládané beraní rohy v luxusním laku

Nakládání beraních rohů je vynikající způsob, jak je konzervovat a zároveň jim dodat nové, chutné dimenze. Tento recept na nakládané beraní rohy v luxusním laku je nejen chutný, ale i relativně jednoduchý na přípravu. Ideální jako příloha k různým pokrmům nebo jako součást tradiční české stolové kultury.

Zdroj: Zdeněk Urban

Co budeme potřebovat:

Rohy a zelenina:

  • Beraní rohy
  • Cibule (asi třetinu z celkového množství rohů)

Lák:

  • 3,8 l vody
  • 1,2 l octa
  • 50 cukerínů
  • 300 g cukru
  • 150 g soli

Koření do sklenic:

  • Nové koření (3 kuličky na sklenici)
  • Pepř (10 kuliček na sklenici)
  • Hořčičné semínko (1 lžička na sklenici)
  • Bobkový list (1 na sklenici)

Doporučujeme – Rajčata ve vlastní šťávě nebo s cibulí – skvělé způsoby, jak využít přebytek rajčat ze zahrádky


Jak budeme postupovat:

1) Příprava rohů: Rohy hodíme do dřezu, napustíme na ně vodu a omýváme je. Poté je nakrájíme na špalíčky.

2) Přidání cibule: Přidáme na velké kostky nakrájenou cibuli (asi třetinu množství rohů) a vše promícháme.

3) Příprava láku: Uvaříme lák sestávající z vody, octa, cukerínů, cukru a soli.

4) Naplňování sklenic: Do každé sklenice dáme 3 kuličky nového koření, 10 kuliček pepře, lžičku hořčičného semínka a jeden bobkový list.

5) Nakládání: Naplníme sklenice rohy a zalijeme připraveným lákem.

6) Sterilizace: Sterilizujeme sklenice při 85°C po dobu 20 minut.

Nakládané beraní rohy jsou nejen chutnou, ale i konzervovanou delikatesou, kterou si můžete vychutnat po celý rok. Je to skvělá příloha k masovým pokrmům nebo jako samostatná pochoutka.