Květák pečený ve smetanovo-sýrovém těstíčku

Květák je jednou z nejvíce univerzálních a zdravých zelenin, kterou lze připravit na nespočet způsobů. Dnes vám představíme jednu z nejchutnějších a nejoriginálnějších variant – květák pečený ve smetanovo-sýrovém těstíčku. Tento recept je ideální pro všechny, kteří chtějí květák posunout na další úroveň.

Zdroj: Romana Važanská

Co budeme potřebovat:

  • 1 středně velký květák
  • 1 plátek másla

Těstíčko:

  • 250 ml smetany (33%)
  • 3 vejce
  • sůl a pepř podle chuti
  • 1 lžíce kari
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 4 stroužky prolisovaného česneku
  • 1 lžíce sušeného oregána
  • 70 g strouhaného sýra
  • 1 lžíce hladké mouky


Jak budeme postupovat:

1) Příprava těstíčka: Do mísy vlijte smetanu, přidejte vejce, sůl, pepř, kari, mletou papriku, prolisovaný česnek, sušený oregáno, strouhaný sýr a hladkou mouku. Vše dobře promíchejte.

2) Příprava květáku: Květák rozdělte na menší růžičky.

3) Obalení květáku: Každou růžičku květáku obalte ve smetanovo-sýrovém těstíčku.

4) Příprava pekáčku: Růžičky květáku položte do pekáčku. Pokud vám těstíčko zbude, přilijte ho do pekáčku. Na vrch položte plátek másla.

5) Pečení: Pečte v předem vyhřáté troubě nebo v remosce, dokud květák není na skus měkký, ale stále lehce křupavý.

Doporučujeme: Připravte si květákové placičky snadno a rychle

Květák pečený ve smetanovo-sýrovém těstíčku je skvostná delikatesa, která si získá srdce nejen milovníků zeleniny. Je ideální jako hlavní chod nebo jako bohatá příloha. Užijte si tento kulinářský zážitek!