Pečený bůček je pro mnohé synonymem za nádherně strávené neděle u rodinného oběda. Dnes jsme však zkusili něco nového: bůček marinovaný v česneku a pivu a podávaný s kedlubnovým zelím. A víte co? Tento experiment byl velkým úspěchem! Jak na to, se dočtete v následujícím receptu.
Co budeme potřebovat:
- 1 kg bůčku
- 5-6 stroužků česneku
- 500 ml světlého piva
- Sůl a pepř na dochucení
- kmín
- můžeme přidat i cibuli
Na zelí:
- 500 g kedlubna
- 1 ks cibule
- 30 g rostlinný olej
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 špetka cukr
- 1 špetka sůl
- 1 špetka pepř mletý
- 1 špetka drcený kmín
- 1 lžíce ocet (Dle chuti)
Doporučujeme: Pečený bůček s bramborovým knedlíkem a špenátem
Jak budeme postupovat:
1) Příprava Marinády: V míse smícháme prolisovaný česnek, pivo, sůl a pepř. Bůček vložíme do marinády a necháme marinovat minimálně 3 hodiny, ideálně přes noc.
2) Pečení Bůčku: Marinovaný bůček vložíme do předem vyhřáté trouby na 180°C. Pečeme přibližně 1 hodinu a 30 minut, nebo dokud není maso měkké a kůrka krásně křupavá.
3) Příprava kedlubnového zelí: Oloupané a očištěné kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle. Na kostičky nakrájenou cibuli orestujeme na oleji přidáme kedlubny, mírně podlijeme vodou a okořeníme kmínem. Když je zelí téměř měkké, zaprášíme je hladkou moukou a dodusíme. Dochutíme.
4) Konečná Úprava: Křupavý pečený bůček nakrájíme a podáváme s horkým kedlubnovým zelím.
Tento recept na pečený bůček v česnekové a pivní marinádě s kedlubnovým zelím je dokonalým spojením tradiční a moderní kuchyně. Je to jednoduché, chutné a určitě si získá vaše srdce i břicho. A to nejlepší? I když to byl první pokus, výsledek byl fantastický! Dobrou chuť!