Holandský mletý řízek se sýrem a bramborovou kaší

Holandská kuchyně není v Česku až tak známá, ale když se s ní seznámíte, okamžitě ji zamilujete. Tento recept na holandský mletý řízek se sýrem je dokonalým příkladem toho, jak něco tak jednoduchého jako je mletý řízek, může získat novou, nevšední chutí. Sýr a muškátový oříšek dodají tomuto jídlu zcela unikátní charakter, který si zamiluje celá rodina.

Zdroj: Martina Hančlová

Co budeme potřebovat:

  • 500 g mletého libového vepřového masa,
  • 200 ml sladké smetany na vaření,
  • 1 syrové vejce,
  • koření na mletá masa,
  • muškátový oříšek – strouhaný,
  • sůl,
  • 250 g nahrubo strouhaného sýru (dala jsem Goudu).

Na obalení:

  • hladká mouka,
  • 2 vejce – rozšlehat a přidat asi 4 lžíce smetany,
    strouhanka.

Jak budeme postupovat:

1) Mleté vepřové maso osolíme, ochutíme dle potřeby nastrouhaným muškátovým oříškem, kterým nešetříme a poctivě do masa vmícháme smetanu a syrové vejce. Jakmile se směs spojí v celistvou světlou hmotu, dáme odpočinout do chladu na cca jednu hodinu (můžeme nechat i přes noc).

2) Poté nastrouháme na hrubém struhadle sýr a jen spojíme s masovou směsí. Z hotové směsi tvoříme stejně velké koule, ze kterých tvarujeme řízky.

3) Takto připravené mleté řízky obalujeme postupně v hladké mouce, rozšlehaném vejci se smetanou a jemně prosáté strouhance.

4) Smažíme ve vyšší vrstvě dobře rozpáleného sádla a podáváme nejlépe s bramborovou kaší.
Dobrou chuť.

Příprava tohoto holandského mletého řízku se sýrem je sice trochu pracnější, ale výsledek stojí za to. Světlá, krémová textura a bohatá chuť sýra vás přenesou přímo do kulinářského ráje. Tento recept je skvělý nejen pro rodinný oběd či večeři, ale i pro oslavu s přáteli. Příště, když budete mít chuť na něco netradičního, ale zároveň chutného a domácího, zkuste tento holandský mletý řízek se sýrem. Doufám, že si ho užijete stejně jako my!