Plánujete rekonstrukci bytového jádra? Na co se připravit?

Už nějaký rok bydlíte v bytě se starým jádrem z umakartových desek, které jsou častým zdrojem plísní. S nimi souvisí mnohé zdravotní problémy, i to je možná jeden z důvodů, proč jste se odhodlali pustit do rekonstrukce jádra. Jak dlouho taková rekonstrukce bytového jádra trvá, kolik stojí a na co se musíte připravit? Čtěte dál, vše se dozvíte.

Rekonstrukce bytového jádra není složitá

Cena služeb i veškerého zboží je v dnešní době tématem číslo jedna, financování rekonstrukce bytu tak bude nejspíš tím prvním, co budete řešit. Zvládnete ji ze svých úspor, nebo si budete muset půjčit? A na kolik to všechno vyjde? Nebojte, když vše naplánujete a dobře promyslíte, nejde o nic tak složitého a zvládnout se dá zhruba i za dva týdny. 

Víte, že cenu rekonstrukce ovlivní nejen použitý materiál a doba, která je na rekonstrukci třeba, ale také typ bytového jádra a to, zda dojde ke změně dispozic? Když budete chtít třeba rozšířit koupelnu o část chodby, cena se samozřejmě navýší. 

I proto je důležité vše do posledního detailu naplánovat. Zůstanou dispozice stejné? Jaké obklady vyberete? Kam postavíte pračku a kam toaletu? Pořídíte si vanu nebo sprchový kout? Nezapomeňte ani na topné těleso, místo na koš na prádlo nebo technické detaily jako sifon, revizní dvířka nebo větrací mřížky. Ideálně byste je neměli vidět, na druhou stranu k nim musí zůstat pohodový přístup. 

Vyberte firmu, která rekonstrukci provede

Naprosto zásadní věc. Výběr firmy, která provede samotnou rekonstrukci, určitě nepodceňujte. Nechte si zpracovat různé nabídky, poptejte se na osobní zkušenosti ve svém okolí, ať máte jistotu, že vyberete tu pravou. Rozhodněte se také, zda vsadíte na vyzdívání Ytongem nebo na sádrokarton, popřemýšlejte, zda máte v plánu rekonstruovat i něco dalšího. Nebylo by lepší zvládnout vše naráz?

Jak celá rekonstrukce jádra bude probíhat?

Stavební firmu máte vybranou, financování vyřešené, takže se může jít na věc. Co vás teď čeká a nemine?

Nejprve je třeba demontovat současné jádro

Jak jinak začít než demontáží současného jádra? Aby mohla vzniknout nová koupelna, je zapotřebí tu starou zbourat. Počítejte s nepořádkem a sutí, kterou bude třeba odvézt. Sousedy včas o svém záměru informujte, i přesto ale buďte ohleduplní a snažte se je obtěžovat hlukem i nepořádkem co nejméně.

Založení nového jádra

Stará koupelna je minulostí, teď se začne se stavbou nové. Prvním krokem jsou nové příčky. Podle návrhu se nejprve založí půdorys, pak se pokračuje s výstavbou stěny. K tomu se ve většině případů používají pórobetonové tvárnice (Ytong), někdy i sádrokarton. 

Výhodou pórobetonových tvárnic je to, že jsou lehké a konstrukci moc nezatíží, přitom ale stěny snesou vyšší zátěž bez toho, abyste stěny museli vyztužovat. Zároveň jsou tvárné, takže si stěny můžete vytvarovat dle potřeb. Bát se ale nemusíte ani moderních sádrokartonových desek, které se od těch starých v mnohém liší. Svou pevností i odolností mohou směle konkurovat klasickým materiálům, potěší vás i jejich akustické vlastnosti.

Na řadě jsou rozvody

Dalším krokem jsou rozvody vody, elektroinstalace, odpadů i vzduchotechniky. Do stěn je třeba vysekat drážky pro usazení rozvodů, pak je třeba je zahladit a vyrovnat povrch stěn i podlahy, nastal čas i na hydroizolaci.

Jde se obkládat

Nové jádro už stojí, teď je třeba ho dotvořit a zkrášlit. Na stěny se nalepí obklady, obloží se i revizní dvířka, položí se podlaha, obojí se vyspáruje. Namontují se podhledy nebo strop ze sádrokartonu, do kterého se zapustí bodová světla.

Nainstalujte vanu a další sanitární zařízení

Vybrali jste si do koupelny vanu nebo sprchový kout? Ať, či tak, teď nastal čas na instalaci. Vanu či kout je třeba také zazdít nebo obložit, osadí se i další sanitární zařízení jako je umyvadlo nebo toaleta. Jakmile bude hotovo, může se sem postavit i koupelnový nábytek.

Jde se do finiše

Jádro už je skoro hotové, ani se nenadějete a celá rekonstrukce bude za vámi. Zbývá už jen nainstalovat osvětlení, připojit zařízení, namontovat pár vybraných doplňků a úklidové práce. Jakmile to bude hotové, stavební firma vám předá novou koupelnu a vy si můžete oddechnout. Zvládli jste to!