Láká vás na něco tradičního a chutného? Hamburská kýta s houskovým knedlíkem je klasickým pokrmem, který spojuje bohatství vepřového masa s bohatými chutěmi koření a zeleniny. Ideální volba pro nedělní oběd nebo speciální příležitosti. Recept je poměrně jednoduchý, ale výsledek je gastronomický zážitek, který si zamiluje každý fanoušek české kuchyně.
Recept: Hamburská kýta s houskovým knedlíkem
Co budeme potřebovat:
- Vepřová kýta nebo plecko
- Tenký párkem, hranoly (mrkev, slanina, šunka)
- Kyselá okurka
- Sůl
- Olej
- Cibule
- Zelenina (mrkev, kousek celeru a petržele)
- Bobkový list
- Nové koření (3 kuličky)
- Pepř (2 kuličky)
- Masox
- Voda
- Hořčice (plnotučná)
- Mouka
- Smetana
- Špek a uzené maso na kostičky (volitelné)
- Ocet (volitelné)
Doporučujeme – Vynikající katův šleh s bramboráčky
Jak budeme postupovat:
1) Maso prošpikujeme tenkým párkem, hranoly a kyselou okurkou. Osolíme a obtočíme nití, aby zůstal tvar.
2) Na oleji osmahneme do zlatova cibuli a přidáme nakrájenou zeleninu, bobkový list, nové koření a pepř. Orestujeme.
3) Přidáme maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo.
4) Zalijeme vroucí vodou, přidáme kousek masoxu a osolíme.
5) Po půl hodině vaření přidáme asi 4 kyselé okurky.
6) Jakmile je maso měkké, dáme ho stranou a odstraníme kuličky a okurky.
7) Rozmixujeme zeleninu, dolejeme vodu, přidáme hořčici a zahustíme moukou smíchanou s vodou.
8) Volitelně vyškvaříme špek a uzené maso na kostičky a přidáme do hotové omáčky nebo na ozdobu.
9) Nakrájíme kyselé okurky na drobno nebo na kolečka a přidáme do omáčky.
10) Přidáme smetanu a ochutíme.
Servírování
Podáváme s houskovým knedlíkem.
Doporučujeme – Recept na kuřecí špízy s žampióny a rýží
Tento recept je skvělou volbou pro všechny, kdo si chtějí vychutnat kousek tradiční české kuchyně. Dobrou chuť!