Jestli jste někdy snili o návratu do náruče komfortní domácí kuchyně, pak je žampionová omáčka něco jako objetí ve formě jídla. Tento recept vám ukáže, jak si vytvořit krémovou, aromatickou a bohatě chutnou omáčku, která je ideální k houskovým knedlíkům, těstovinám nebo dokonce noky. Ačkolvak recept nepoužívá lesní houby, výsledek je stejně oslňující.
Co budeme potřebovat:
- česnek: 3 stroužek
- cibule: 2 ks
- citron: 1/2 ks
- kmín drcený: 1 lžíce
- libeček: 1 hrst
- pepř černý drcený: min 1 špetka
- smetana 33%: 200 ml
- sůl: min 1 špetka
- vývar kuřecí: 1.5 l
- žampiony: 800 g
Na smažení:
- máslo: 100 g
Na zahuštění:
- máslová jíška: min 5 lžíce
Vyzkoušejte také – skvělý recept na domácí houskový knedlík
Jak budeme postupovat:
Cibuli si nakrájíme nadrobno.
V hrnci rozpálíme máslo a přisypeme nakrájenou cibuli. Za občasného míchání smažíme do polohněda.
Mezitím si nakrájíme žampiony na plátky. Já je krájel na silnější, jelikož je to pak v omáčce víc vidět a cítit.
K osmahlé cibuli přihodíme žampiony a zamícháme. Žampionů je hodně, tak můžete do hrnce přidat část, smažením zmenšit objem a přidat zbytek.
Hned se žampiony přidáme šťávu z půlky citronu. Za občasné míchání smažíme, dokud se nevypaří všechna voda, kterou žampiony pustí.
Mezitím si nakrájíme česnek nadrobno. Před krájením ho zmáčkneme nožem, aby pustil více chuti.
K žampionům přidáme kmín.
A přidáme nakrájený česnek. Zamícháme a za občasného míchání smažíme 3 minuty.
Do hrnce přilijeme vývar, osolíme, opepříme a pod pokličkou přivedeme k varu.
Mezitím si můžeme připravit jíšku (máslo, hladká mouka)
Omáčku pomocí jíšky zahustíme. Za občasného míchání vaříme alespoň 15 minut.
Mezitím si nakrájíme libeček nadrobno.
Do provařené omáčky nalijeme smetanu, zamícháme a přivedeme k varu.
Nakonec přidáme nakrájený libeček, zamícháme a vypneme plotnu.