Cuketový chléb s pivním kváskem a smaženou cibulkou

Někdy jsou to neobvyklé kombinace ingrediencí, které tvoří nezapomenutelné chutě a textury. Tento recept na cuketový chléb s pivním kváskem a smaženou cibulkou je právě jedním z takových gastronomických experimentů, který si zamilujete od prvního sousta.

Mladá cuketa dodá chlébu vlhkost a svěžest, zatímco smažená cibulka přidá lahodnou křupavost. Pivní kvásek pak dodá chlébu jedinečný nádech a aroma. Tento chléb je ideální jak pro snídani, tak jako příloha k večeři. A věřte nevěřte, i při jeho přípravě budete mít spoustu zábavy.

Zdroj: Jiřina Jiříkovská

Co budeme potřebovat:

  • 350g mladší cukety
  • 550g chlebové mouky
  • 0,5 kostky droždí
  • 200ml vlažného piva
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3 plné lžíce smažené cibulky – tu si
  • udělám den předem a nechám na
  • cedníku vykapat
  • 2 lžičky soli (půl na cuketu,1,5 do těsta)
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička cukru do kvásku

Jak budeme postupovat:

1) Cuketu vydlabu a i se slupkou nastrouhám nahrubo. Posypu solí a nechám vypotit.

2) Udělám kvásek z piva, droždí a cukru.

3) V míse smíchám vše ostatní, vymačkanou cuketu a pivní kvásek.

4) Zadělám těsto, které se nesmí lepit, ani být tuhé. Pokud je potřeba, přidám buď vodu, nebo mouku. Každá mouka je jiná a jinak saje.

5) Nechám hodinu kynout. 

6) Potom těsto propracuju a udělám bochník, který nechám kynout ještě půl hodiny.

7) V troubě si předehřeji pekáč (230°C).

8) Bochník do něj opatrně přendám, přiklopím a peču 30 minut na 210°C.

9) Potom sundám víko a peču do barvy asi 10-15 minut. 

10) Nechám vychladnout na mřížce.