Někdy jsou to neobvyklé kombinace ingrediencí, které tvoří nezapomenutelné chutě a textury. Tento recept na cuketový chléb s pivním kváskem a smaženou cibulkou je právě jedním z takových gastronomických experimentů, který si zamilujete od prvního sousta.
Mladá cuketa dodá chlébu vlhkost a svěžest, zatímco smažená cibulka přidá lahodnou křupavost. Pivní kvásek pak dodá chlébu jedinečný nádech a aroma. Tento chléb je ideální jak pro snídani, tak jako příloha k večeři. A věřte nevěřte, i při jeho přípravě budete mít spoustu zábavy.
Co budeme potřebovat:
- 350g mladší cukety
- 550g chlebové mouky
- 0,5 kostky droždí
- 200ml vlažného piva
- 2 lžíce olivového oleje
- 3 plné lžíce smažené cibulky – tu si
- udělám den předem a nechám na
- cedníku vykapat
- 2 lžičky soli (půl na cuketu,1,5 do těsta)
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička cukru do kvásku
Jak budeme postupovat:
1) Cuketu vydlabu a i se slupkou nastrouhám nahrubo. Posypu solí a nechám vypotit.
2) Udělám kvásek z piva, droždí a cukru.
3) V míse smíchám vše ostatní, vymačkanou cuketu a pivní kvásek.
4) Zadělám těsto, které se nesmí lepit, ani být tuhé. Pokud je potřeba, přidám buď vodu, nebo mouku. Každá mouka je jiná a jinak saje.
5) Nechám hodinu kynout.
6) Potom těsto propracuju a udělám bochník, který nechám kynout ještě půl hodiny.
7) V troubě si předehřeji pekáč (230°C).
8) Bochník do něj opatrně přendám, přiklopím a peču 30 minut na 210°C.
9) Potom sundám víko a peču do barvy asi 10-15 minut.
10) Nechám vychladnout na mřížce.