Hrdinství bez hranic: 13letý chlapec získal medaili za záchranu svého mladšího bratra

Ve věku, kdy většina 13letých je zaměřena na školní zkoušky, přátele a hraní videoher, ukázal Kalya Kandegoda Gamage ze Srí Lanky světu, co to znamená být hrdinou. V pondělí 24. července 2023 mu byla udělena prestižní medaile Mountbatten za záchranu života svého mladšího bratra. Toto ocenění každoročně vyzdvihuje jednotlivce, kteří prokázali mimořádnou odvahu a dovednosti ve záchraně života.

Minutová rozhodnutí, trvalý dopad

V srpnu 2022 se Kalya a jeho rodina nacházeli na odlehlé pláži Chrystalls na Novém Zélandu. Tragédie narazila ve formě gigantické vlny, která svrhla jeho 11letého bratra Kithmiho do moře. Situace byla kritická: vysoké vlny, chladná voda a rostoucí vzdálenost od břehu. Kalya se setkal s očima své matky a řekl: “OK, mami, jdu ven. Možná se nevrátím.” Poté se ponořil do třímetrových vln a začal plavat.

Výcvik, který zachránil život

Jeho hrdinský čin nebyl náhodný; byl výsledkem pečlivého výcviku záchrany života od Royal Life Saving Society (RLSS) ve Srí Lance. Kalya plaval ven, zachránil svého bratra a oba se bezpečně vrátili na břeh dříve, než dorazila záchranná služba.

Oslava odvahy

Jeho hrdinský čin nebyl opomenut. Ve škole se konalo speciální shromáždění, na kterém vzdali Kalyovi hold zástupci RLSS Nový Zéland, místní policejní, hasičské a záchranné služby a dokonce i záchranářský vrtulník Otago, který přistál na školním hřišti.

Medaile Mountbatten: Symbol nejvyššího uznání

Medaile Mountbatten je více než jen kovová destička; je to uznání odvahy, dovednosti a sebeobětování. Je udělována za nejgalantnější pokus o záchranu uskutečněný v předchozím roce osobou, která absolvovala výcvik Royal Life Saving Society. Kalya se tím stal nejen hrdinou své rodiny, ale také inspirací pro mladé lidi po celém světě.

Z Kalyova příběhu se tak stává nejen svědectví odvahy a bratrské lásky, ale také připomenutí toho, jak důležité je vzdělání a příprava na krizové situace. Ve své mladé době je Kalya živoucím příkladem toho, co je možné dosáhnout, když se spojí výcvik, odvaha a láska.

Zdroj