Přeneseme se na slunné řecké pobřeží prostřednictvím lahodného dezertu! Dnes vám představíme recept na řecký citronový dort, který je symbolem osvěžení a kulinářského umění Řecka. Jeho lehkost, sladkost a jemná kyselost citronu vás okouzlí a přenesou do atmosféry Egejského moře.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Řecký citronový dort
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Sirup:
- 450 g krystalového cukru
- 350 ml vody
- 1 tyčinka skořice
- 2 citrony (citronová šťáva, citronová kůra)
- 1 lžíce medu
Těsto:
- 450 g těsta Filo (nebo Phyllo, je velmi tenké nekynuté těsto používané k výrobě pečiva v kuchyních Blízkého východu a Balkánu)
- 4 vejce
- 200 ml kukuřičného oleje
- 200 g moučkový cukr
- 2 citrony (citronová kůra)
- 2 lžíce vanilkového extraktu
- 200 ml řeckého jogurtu
- 2 lžíce prášku do pečiva
Ostatní:
- máslo – na vymazání
- vanilková zmrzlina – podle chuti
Jak budeme postupovat:
1. V hrnci smíchejte vodu s krystalovým cukrem a začněte zahřívat. Přidejte skořici, nastrouhanou citronovou kůru, citronovou šťávu a med. Když se sirup začne vařit, odstavte ho z ohně a nechte ho vychladnout při pokojové teplotě.
2. Předehřejte troubu na 100 °C.
3. Rukama přeložte plát těsta podélně a vložte ho do hlubší formy na pečení (30×40 cm) až po okraj. Tento postup opakujte asi s 10 pláty těsta, dokud nevyplníte celou formu (od kraje ke kraji).
4. Poté přidejte dalších asi 5 podobně poskládaných plátů. Vložte do trouby na 90 minut, dokud nejsou plechy suché. Poté je nechte vychladnout a pak je v dlaních stlačte a rozdrťte na prášek.
5. Vejce rozklepněte do velké mísy. Přidejte kukuřičný olej, moučkový cukr, citronovou kůru, vanilkový extrakt a jogurt a dobře promíchejte. Přidáme kypřicí prášek a prášek do pečiva a vypracujeme těsto, které navrstvíme do máslem vymazané dortové formy.
6. Pečte při 170 °C asi 30 minut.
7. Horký koláč přelijte sirupem a nechte ho nasáknout. Podávejte ho s kopečkem vanilkové zmrzliny. Hlavně s velkou chutí a radostí.
Dobrou chuť!