Zapomeňte na obyčejné sendviče a dejte svým chuťovým pohárkům dobrodružství! Přinášíme vám náš nejnovější gastronomický objev: Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem. Tento recept vás provede výletem do světa křupavých kůrek, nadýchaného těsta a sýrové rozkoše – a to vše pohodlně ve vaší kuchyni.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Co budeme potřebovat:
Na základ:
- 125 ml mléka
- 2 lžíce mouky
Na těsto:
- jedna čajová lžička sušeného droždí
- 125 ml teplého mléka
- 250 g mouky
- 4 lžíce cukru
- jedno velké vejce
- 1 lžička soli
- 5 lžic měkkého másla
Pro náplň:
- bramborová kaše
- sůl, mletý černý pepř
- sýr
- sušená petržel nebo jiné sušené bylinky
Jak budeme postupovat:
1. Připravte základ: Mléko nalijte do hrnce nebo pánve. Přidejte prosátou mouku. Za stálého míchání udržujte vzniklou směs na mírném ohni, dokud nezhoustne.
2. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
3. Připravte těsto: Sušené droždí rozpusťte v teplém mléce. Nechte ji 5-10 minut aktivovat, dokud se nevytvoří charakteristická pěnivá “čepička”.
4. Mouku prosejte do hluboké mísy. Přidejte základnou směs, cukr, droždí smíchané s mlékem, sůl a rozšlehané vejce (lžíci si nechte stranou na potření baget před pečením). Nejprve těsto promíchejte lžící nebo stěrkou, pak ho přeneste na pracovní plochu a hněťte rukama, dokud se mouka zcela nerozpustí.
5. Těsto mírně rozetřete a doprostřed položte měkké máslo. Pokračujte v hnětení po dobu 10 minut, dokud nebude těsto hladké, homogenní, pružné a nelepivé.
6. Z těsta vytvarujte kouli a přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte kynout, dokud se objem nezdvojnásobí.
7. Připravte náplň: uvařené brambory rozmačkejte a osolte a opepřete.
8. Sýr nastrouhejte na malém struhadle.
9. Vytvarujte bagety: Na pomoučeném stole rozdělte těsto na 6 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky.
10. Každou kuličku těsta rozválejte na dlouhou tenkou placku. Poté ji srolujte do ruličky.
11. Rolku zploštěte dlaní a rozválejte ji na dlouhý úzký pruh (podélně).
12. Proužky těsta položte na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou fólií a nechte mezi nimi mezery.
13. Prsty udělejte uprostřed každého pruhu těsta rýhu.
14. Drážky naplňte bramborovou kaší.
15. Vrstvu brambor posypte strouhaným sýrem a sušenou petrželkou (nebo jinými sušenými bylinkami).
16. Vzniklou směs přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ji 30 minut odpočívat.
17. Poté je štětcem potřete rozšlehaným vejcem, které jste si odložili stranou.
18. Bagety pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.
19. Nechte je trochu vychladnout a pak je s chutí podávejte!
Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!