Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem – snadné!

Zapomeňte na obyčejné sendviče a dejte svým chuťovým pohárkům dobrodružství! Přinášíme vám náš nejnovější gastronomický objev: Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem. Tento recept vás provede výletem do světa křupavých kůrek, nadýchaného těsta a sýrové rozkoše – a to vše pohodlně ve vaší kuchyni.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.
Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem

Co budeme potřebovat:

Na základ:

  • 125 ml mléka
  • 2 lžíce mouky

Na těsto:

  • jedna čajová lžička sušeného droždí
  • 125 ml teplého mléka
  • 250 g mouky
  • 4 lžíce cukru
  • jedno velké vejce
  • 1 lžička soli
  • 5 lžic měkkého másla

Pro náplň:

  • bramborová kaše
  • sůl, mletý černý pepř
  • sýr
  • sušená petržel nebo jiné sušené bylinky

Jak budeme postupovat:

1. Připravte základ: Mléko nalijte do hrnce nebo pánve. Přidejte prosátou mouku. Za stálého míchání udržujte vzniklou směs na mírném ohni, dokud nezhoustne.

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

2. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

3. Připravte těsto: Sušené droždí rozpusťte v teplém mléce. Nechte ji 5-10 minut aktivovat, dokud se nevytvoří charakteristická pěnivá “čepička”.

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

4. Mouku prosejte do hluboké mísy. Přidejte základnou směs, cukr, droždí smíchané s mlékem, sůl a rozšlehané vejce (lžíci si nechte stranou na potření baget před pečením). Nejprve těsto promíchejte lžící nebo stěrkou, pak ho přeneste na pracovní plochu a hněťte rukama, dokud se mouka zcela nerozpustí.

5. Těsto mírně rozetřete a doprostřed položte měkké máslo. Pokračujte v hnětení po dobu 10 minut, dokud nebude těsto hladké, homogenní, pružné a nelepivé.

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

6. Z těsta vytvarujte kouli a přikryjte ji čistou kuchyňskou utěrkou. Nechte kynout, dokud se objem nezdvojnásobí.

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

7. Připravte náplň: uvařené brambory rozmačkejte a osolte a opepřete.

8. Sýr nastrouhejte na malém struhadle.

9. Vytvarujte bagety: Na pomoučeném stole rozdělte těsto na 6 stejných dílů. Vytvarujte z nich kuličky.

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

10. Každou kuličku těsta rozválejte na dlouhou tenkou placku. Poté ji srolujte do ruličky.

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

11. Rolku zploštěte dlaní a rozválejte ji na dlouhý úzký pruh (podélně).

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

12. Proužky těsta položte na plech vyložený pečicím papírem nebo silikonovou fólií a nechte mezi nimi mezery.

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

13. Prsty udělejte uprostřed každého pruhu těsta rýhu.

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

14. Drážky naplňte bramborovou kaší.

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

15. Vrstvu brambor posypte strouhaným sýrem a sušenou petrželkou (nebo jinými sušenými bylinkami).

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu
Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

16. Vzniklou směs přikryjte čistou kuchyňskou utěrkou a nechte ji 30 minut odpočívat.

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

17. Poté je štětcem potřete rozšlehaným vejcem, které jste si odložili stranou.

18. Bagety pečte 30 minut v troubě předehřáté na 180 °C.

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

19. Nechte je trochu vychladnout a pak je s chutí podávejte!

Domácí kynuté bagety plněné bramborami a sýrem
Zdroj: retete-usoare.eu

Přejeme vám a vašim blízkým dobrou chuť!