Vítejte ve světě kulinářského umění, kde se levné suroviny proměňují v neodolatelné gastronomické mistrovské kousky. Dnes vám rádi představíme recept, který dokazuje, že i z té nejlevnější ryby lze vytvořit opravdovou delikatesu. Rybí placičky, nesoucí v sobě kouzlo mořských hlubin, se zde stávají hrdiny.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Rybí placičky
Co budeme potřebovat:
Na rybí placičky:
- 500 g rybího filé (štikozubec, treska, pstruh, parmice atd.)
- 4 vejce
- 1 lžíce mouky
- 1/2 lžičky sol
- 1 lžička cukru
- mletý černý pepř – podle chuti
- olej – na smažení
Pro přílohu (kukuřičná rýže):
- 150 g rýže
- 450 ml vody
- 1/3 lžičky soli
- 1 malou cibuli
- 100 g sladké kukuřice (mražené nebo konzervované)
- 2 vejce
- 1 lžíce sójové omáčky
- 3-4 lžíce oleje
Jak budeme postupovat:
1. Připravte masové kuličky: V případě potřeby očistěte rybu od vnitřností a vyfiletujte ji tak, že odstraníte kůži. Potřebujete 500 g rybích filetů (my jsme použili tresku).
2. Rybí filé nasekejte mixérem nebo mlýnkem na maso.
3. Oddělte bílky a žloutky.
4. Do mísy mixéru s nakrájenou rybou přidejte žloutky, sůl, mletý černý pepř podle chuti a mouku. Rozmixujte do hladka. Směs přeneste do hluboké mísy.
5. Bílky šlehejte mixérem, dokud se nevytvoří měkké špičky. Pak do nich přidejte cukr a šlehejte, dokud se nevytvoří pevné špičky.
6. Do rybí směsi postupně vmíchejte bílkovou pěnu. Krouživými pohyby směrem nahoru míchejte stěrkou do hladka.
7. Na rozpálenou pánev, do které jste nalili trochu oleje, lžící vkládejte masové kuličky. Smažte na mírném ohni z obou stran, dokud nejsou hotové a propečené.
8. Připravte si přílohu: Rýži dobře omyjte a dejte ji do hrnce. Zalijte ji vodou. Rýži vařte na mírném ohni pod pokličkou, dokud není hotová (trvá to asi 20 minut).
9. Na pánvi rozehřejte trochu oleje. Přidejte rozšlehaná vejce se špetkou soli a usmažte z nich omeletu. Jakmile začnou tuhnout, promíchejte je stěrkou, aby se rozpadly na kousky. Když jsou hotové, odstavte je z ohně.
10. Nakrájejte cibuli na kostičky. Smažte je na malém množství oleje, dokud nezměknou.
11. Do pánve přidejte kukuřici. Vše míchejte a smažte 1-2 minuty.
12. Přidejte uvařenou rýži. Míchejte.
13. Přidejte kousky omelety a sójovou omáčku. Míchejte. Pánev stáhněte z ohně.
14. Rybí kuličky podávejte s rýžovou polevou!