Recept na zeleninovou čalamádu – skvělá na celou zimu

Zeleninová čalamáda je vynikající způsob, jak konzervovat čerstvou zeleninu pro chladnější měsíce nebo si jednoduše připravit lahodnou pochoutku, kterou můžete podávat jako přílohu nebo snack. Recept je ideální pro využití sezónních surovin a skvělý pro ty, kteří si rádi připravují zavařeniny. Tento recept vám poskytne až 21 třetinkových sklenic zeleninové čalamády.

Zdroj: Iveta Krajdlová

Recept na zeleninovou čalamádu – skvělá na celou zimu:


Jak budeme postupovat:

  • 2 kg hlávkového zelí, nakrájeného na jemné nudličky
  • 1 kg okurek, nakrájených na jemné plátky
  • 1 kg papriky kapie, nakrájené na jemné proužky
  • 1 kg cibule, nakrájené na plátky
  • 0,5 kg mrkve, nastrouhané nahrubo
  • 1 feferonka (volitelné)
  • 3 litry vody
  • 800 ml octa
  • 800 g cukru krystal
  • 1 Deko (ochucovadlo)

Co budeme potřebovat:

1) Příprava zeleniny: Nakrájejte všechny zeleninové suroviny podle pokynů a smíchejte je ve velké míse.

2) Příprava nálevu: V hrnci svařte 3 litry vody, 800 ml octa, 800 g cukru krystal a 1 Deko.

3) Zalití zeleniny: Všechnu připravenou zeleninu v míse zalejte studeným nálevem.

4) Uležení: Mísu s nálevem a zeleninou zakryjte pokličkou a dáme ji do lednice uležet do rána.

5) Zavařování: Druhý den naplňte sterilní zavařovací sklenice zeleninou i s nálevem. Sklenice uzavřete.

6) Sterilizace: Sklenice sterilizujte v zavařovacím hrnci na 85-90 stupňů po dobu 20-25 minut.

7) Vychlazení a skladování: Po sterilizaci vyndejte sklenice a nechte je vychladnout. Sklenice neotáčejte dnem vzhůru.

Nyní máte hotovou zeleninovou čalamádu, kterou si můžete užít jako výbornou přílohu k mnoha jídlům!