Dnes vám představujeme recept, který zahřeje vaše srdce i tělo – Vláčný žloutkový koláč s lahodným pomerančovým krémem a pusinkami. Připravte se na putování do světa dokonalé harmonie chutí, které vaše smysly okouzlí a váš jazyk zpříjemní každý sousto.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Vláčný žloutkový koláč s lahodným pomerančovým krémem a pusinkami
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 3 žloutky + 60 g cukru – (1/3 šálku)
- 1 špetku soli
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- nastrouhejte kůru z 1/2 pomeranče
- 60 ml rostlinného oleje – (1/3 sklenice)
- 150 g hladké mouky – (1 sklenice)
- 1 lžička prášku do pečiva
Krém:
- 1 vejce
- 50 g cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžička vanilkové esence
- 350 ml mléka
- šťáva z 1 pomeranče (50-70 ml)
Pusinky:
- 3 bílky + špetka soli
- 50 g moučkového cukru
Jak budeme postupovat:
1. Ve 2 miskách oddělte žloutky od bílků.
2. Do mísy se žloutky nasypte cukr, přidejte vanilkovou esenci, špetku soli – vyšlehejte a poté nastrouhejte kůru z 1 pomeranče, dále přilijte olej – šlehejte a nakonec přisypejte mouku s práškem do pečiva – dobře promíchejte a rukama vypracujte těsto.
3. Připravte si formu o rozměrech 27 x 18 cm vyloženou pečicím papírem a těsto do ní rukama rozprostřete a propíchejte vidličkou.
4. Pečte v předehřáté troubě 18 minut. při 180 °C..
5. Do hrnce si rozklepněte vejce, nasypejte cukr, kukuřičný škrob a přidejte vanilkovou esence – šlehejte, pak přilijte pomerančovou šťávu a nakonec přilijte mléko – pokračujte ve šlehání a krém vařte na mírném ohni do zhoustnutí.
6. Bílky vyšlehejte se špetkou soli ve velké míse a za stálého šlehání přisypejte moučkový cukr – pokračujte ve šlehání, dokud nevznikne sněhově bílá pěna.
7. Hotový krém rozetřete na upečené těsto a následně naneste vyšlehané pusinky.
8. Žloutkový koláč podávejte s láskou a úsměvem na tváří.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!