Grilovaná panenka na žampionech a smetanové houbové omáčce

Grilovaná panenka na žampionech s smetanovou houbovou omáčkou je skvělá volba pro milovníky grilování a dobrého jídla. Tento pokrm je ideální pro letní večery strávené s přáteli a rodinou. Panenka je šťavnaté a měkké maso, které se snadno griluje a perfektně se doplňuje se žampiony, které se na grilu získají dokonalou chuť a konzistenci.

Smetanová houbová omáčka dodá jídlu výraznou chuť a je vhodná jako přísada k panence a žampionům. Celkově je to skvělá kombinace chutí, která potěší vaše chuťové buňky.

grilovaná panenka na žampionech a smetanové houbové omáčce
Zdroj: Jiří Kašpárek

Grilovaná panenka na žampionech a smetanové houbové omáčce:

Co budeme potřebovat:

  • 500g panenky
  • 400g žampionů
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 100 g sušených hub (např. čepičky)
  • 1 šalotka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 200 ml vývaru (může být z kostek)
  • sůl a pepř
  • čerstvá petržel na ozdobení


Jak budeme postupovat:

1) Nejprve si připravíme smetanovou houbovou omáčku. Sušené houby namočíme do horké vody a necháme asi 20 minut nabobtnat. Poté je odsajeme a vodu si odložíme. Šalotku a česnek nakrájíme na drobné kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme šalotku a česnek a necháme krátce restovat.

2) Poté přidáme sušené houby a necháme je také krátce restovat. Přidáme lžíci hladké mouky a promícháme, aby se houby obalily.

3) Postupně přidáváme vývar a vodu od sušených hub, dokud nevznikne hladká omáčka. Necháme vařit asi 10 minut, dokud se omáčka nezahustí. Poté přidáme smetanu a důkladně promícháme. Dochutíme solí a pepřem a necháme vařit na nízké teplotě.

4) Mezitím si připravíme grilovanou panenku s žampiony. Panenku nakrájíme na plátky a osolíme a opepříme podle chuti. Žampiony nakrájíme na plátky a cibuli nakrájíme na kostky.

5) Na pánvi rozpálíme olivový olej a přidáme cibuli. Orestujeme ji do zlatova a poté přidáme žampiony. Smažíme asi 5 minut, dokud nezměknou. Poté je odložíme.

6) Na grilovací pánvi si zatím opečeme plátky panenky. Pečeme asi 2-3 minuty z každé strany, dokud nejsou krásně zlatavé a propečené.

TIP: Připravte si k ní pečené brambůrky

grilovaná panenka na žampionech a smetanové houbové omáčce
Zdroj: Jiří Kašpárek

Doporučujeme: Velmi chutné vepřové rolky s bramborami – rychlé a snadné