Dnes vás srdečně zveme na unikátní drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany, který v sobě spojuje lehkost, výraznou šťavnatost a křupavost. Připravte se na chuťový zážitek, který vás okouzlí od prvního sousta a na příjemnou vůni domova, která se bude šířit z vaší kuchyně při jeho přípravě.
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 250 g mouky
- 1 lžička prášek do pečiva
- 90 g másla
- špetka soli
- 2 žloutky
- 40 g cukru
Jablečná náplň:
- 3 jablíčka
- 2 bílky
- 40 g cukru
- 1 lžička vanilkový cukr
- 30 g kukuřičný škrob
- 400 g zakysaná smetana/přírodní jogurt
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Do misky si nasypejte mouku, přisypejte prášek do pečiva, přidejte máslo a špetku soli – promíchejte rukama, pak ještě přimíchejte žloutky smíchané s cukrem – opět promíchejte.
2. Připravte si formu o průměru 20 cm, do které nasypejte polovinu těsta, uhlaďte ho rukama i po stranách a uložte na 15-20 minut do lednice.
3. Do jiné mísy dejte na kostičky nakrájená jablíčka, přisypte cukr, přilijte citronovou šťávu – dobře promíchejte.
4. Následně jablíčka přendejte na pánev – povařte je 8-10 minut na mírném ohni a po uvaření je odstavte z plotny.
5. Do jiné mísy dejte bílky, do kterých nasypte vanilkový cukr – vyšlehejte je do pěkně tuhé bílé pěny, poté přisypejte kukuřičný škrob a přidejte zakysanou smetanu/bílý jogurt – opět vyšlehejte a promíchejte.
5. Uvařená jablíčka rozložte na těsto, navrch rozetřete krém a posypejte druhou částí drobenkového těsta.
6. Pečte v předehřáté troubě 40-45 minut při 170 °C.
7. Po upečení ho nakonec ozdobte-posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a radostí.
Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!