Drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany – Rozplývá se v ústech!

Dnes vás srdečně zveme na unikátní drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany, který v sobě spojuje lehkost, výraznou šťavnatost a křupavost. Připravte se na chuťový zážitek, který vás okouzlí od prvního sousta a na příjemnou vůni domova, která se bude šířit z vaší kuchyně při jeho přípravě.

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka.
Drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany - Rozplývá se v ústech!
Zdroj: Ellenina kuchyňa

Drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 250 g mouky
  • 1 lžička prášek do pečiva
  • 90 g másla
  • špetka soli
  • 2 žloutky
  • 40 g cukru

Jablečná náplň:

  • 3 jablíčka
  • 2 bílky
  • 40 g cukru
  • 1 lžička vanilkový cukr
  • 30 g kukuřičný škrob
  • 400 g zakysaná smetana/přírodní jogurt

Na zdobení a posypání:

  • moučkový cukr

Jak budeme postupovat:

1. Do misky si nasypejte mouku, přisypejte prášek do pečiva, přidejte máslo a špetku soli – promíchejte rukama, pak ještě přimíchejte žloutky smíchané s cukrem – opět promíchejte.

Drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany - Rozplývá se v ústech!
Zdroj: Ellenina kuchyňa
Drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany - Rozplývá se v ústech!
Zdroj: Ellenina kuchyňa

2. Připravte si formu o průměru 20 cm, do které nasypejte polovinu těsta, uhlaďte ho rukama i po stranách a uložte na 15-20 minut do lednice.

3. Do jiné mísy dejte na kostičky nakrájená jablíčka, přisypte cukr, přilijte citronovou šťávu – dobře promíchejte.

4. Následně jablíčka přendejte na pánev – povařte je 8-10 minut na mírném ohni a po uvaření je odstavte z plotny.

5. Do jiné mísy dejte bílky, do kterých nasypte vanilkový cukr – vyšlehejte je do pěkně tuhé bílé pěny, poté přisypejte kukuřičný škrob a přidejte zakysanou smetanu/bílý jogurt – opět vyšlehejte a promíchejte.

Drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany - Rozplývá se v ústech!
Zdroj: Ellenina kuchyňa

5. Uvařená jablíčka rozložte na těsto, navrch rozetřete krém a posypejte druhou částí drobenkového těsta.

Drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany - Rozplývá se v ústech!
Zdroj: Ellenina kuchyňa
Drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany - Rozplývá se v ústech!
Zdroj: Ellenina kuchyňa

6. Pečte v předehřáté troubě 40-45 minut při 170 °C.

7. Po upečení ho nakonec ozdobte-posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a radostí.

Drobenkový jablečný koláč s krémem ze zakysané smetany - Rozplývá se v ústech!
Zdroj: Ellenina kuchyňa

Přátelé, přejeme vám dobrou chuť!

VIDEO NÁVOD: