Přicházíme s něčím, co rozhodně nesmíte minout – lahodné a jemné “sušenky” s překvapivou jablečnou náplní. Tyto malé kulinářské poklady vás zcela uchvátí svou chutí a dokonalým spojením křehkého těsta a osvěžujícího jablečného želé. Připravte se na chuťový zážitek, který si zamilujete, a pusťte se s námi do kulinářského dobrodružství!
Sdílejte tenhle fantastický recept s Vašimi přáteli! Určitě si také pochutnají! Můžete si také prohlídnout 10+ recepty na jablečný koláč.
“Sušenky” s jablečnou náplní
Co budeme potřebovat:
Pro těsto:
- 200 g másla nebo másla
- 4 lžíce moučkového cukru
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 2 lžíce bílého jogurtu nebo kysané smetany
- 50 ml rafinovaného slunečnicového oleje
- 10 g vanilkového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 2,5 sklenice mouky (naše sklenice má objem 200 ml);
Pro náplň:
- 3 velká jablka
- 2-3 lžíce cukru
- vlašské ořechy nebo arašídy (volitelné)
- 1 lžička skořice
Jak budeme postupovat:
1. Připravte náplň: Oloupejte jablka, odstraňte jaderník a nastrouhejte je na hrubém struhadle.
2. Rozehřejte suchou pánev, přidejte nastrouhaná jablka a cukr a neustále míchejte lžící.
3. Jakmile jablka začnou uvolňovat šťávu a změní barvu, přidejte vlašské ořechy nebo arašídy. Nakonec přidejte skořici a promíchejte. Přesuňte náplň na talíř, aby rychleji vychladla.
Rada: Při přípravě náplně je velmi důležité, aby se šťáva z jablek zcela odpařila.
4. Připravte těsto: V hluboké míse smíchejte rozpuštěné máslo, slunečnicový olej a bílý jogurt (nebo kysanou smetanu).
5. Poté přidejte kukuřičný škrob, moučkový cukr, vanilkový cukr a prášek do pečiva.
6. Nyní postupně přidávejte prosátou mouku přímo do mísy a nejprve míchejte těsto lžící, pak ho hněťte rukama.
Rada: Nepřehánějte to s moukou. Těsto by mělo být velmi měkké, křehké a nemělo by se rozpadávat.
7. Připravte dva plechy na pečení. Těsto rozdělte na polovinu. Položte jednu část těsta na plech, trochu ho zploštěte prsty a položte druhý plech navrch. Těsto rozválejte válečkem na střední tloušťku do kulatého tvaru. Tímto způsobem vám bude snazší těsto rozválet, protože je velmi měkké, a na pracovním stole byste s ním měli potíže.
8. Vezměte sklenici a pomocí ní vyřízněte kruhy těsta. Na každou polovinu kruhu dejte lžičku náplně a pak přeložte druhou polovinu navrch. Položte je na plech vyložený pečicím papírem.
9. Vložte plech do předehřáté trouby na 180 °C a pečte sušenky po dobu 15 minut.
10. Vyjměte plech z trouby a nechte sušenky vychladnout. Poté je posypte moučkovým cukrem a podávejte s radostí!
Přejeme dobrou chuť společně s vašimi blízkými!