Představuji vám skvělý a snadno připravitelný recept na lahodný jablečný kompot na zimu, který můžete použít jako přílohu k lahodnému jídlu. Takový voňavý a chutný přípravek lze skladovat ve sklepě nebo ve spíži. Kompot je krásný, jantarový, voňavý, hustý a skvěle se hodí jako samostatný dezert nebo jako sladká přísada do korpusů, do koláčů, do rolád, na lívance a koblihy i jako báječná náplň do všeho sladkého.
Vařený lahodný jablečný kompot na zimu
Co budeme potřebovat:
- 2 kg jablíček
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce cukru na 1 na sklenici
- čistá studená voda – podle potřeby
Jak budeme postupovat:
1. Litrové sklenice sterilizujte spolu s víčky a vysušte je.
2. Jablíčka omyjte, nakrájejte i se slupkou na kostičky a postříkejte je citronovou šťávou.
3. Následně je rozložte do sklenic až po vrch a nasypejte lžíci cukru.
4. Potom nalijte čistou studenou vodu až po horní okraj, přikryjte víčky, protřepejte, aby se cukr rozpustil a sklenice postavte do hrnce na utěrku.
5. Dále do hrnce nalijte nepříliš horkou vodu do poloviny výšky sklenic.
6. Jakmile se voda v hrnci začne vařit, sterilizujte 15 minut, pak vypněte oheň a nechejte sklenice v hrnci 2 až 3 hodiny.
7. Potom sklenice zavíčkujte, zakryjte je a nechejte vychladnout.
8. Podávejte s láskou a velkou chutí.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!