Hledáte zajímavou inspiraci k odpolední kávě? Máte doma alespoň pár kousků sušeného ovoce? Pokud ano, jste na správném místě! Tento úžasný letní sladký koláč se sušeným ovocem vás přivede k šílenství. Nejenže vypadá nádherně, ale také skvěle chutná a okamžitě se stane ozdobou vašeho stolu! Nebíčko v ústech i na talíři!
Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.Jednoduchý sladký koláč se sušeným ovocem
Co budeme potřebovat:
Těsto:
- 2 vejce
- 4 lžíce cukru
- 400 ml teplého mléka
- 1 balíček sušeného droždí
- 100 ml oleje
- 650 – 750 g mouky – (Množství mouky závisí na její kvalitě a velikosti vajec)
- 1/2 lžičky soli
Ostatní:
- 70 g dobře změklého másla – na potíraní
- 2 lžíce cukru – na posypání
- pomerančová kůra
- po hrsti rozinek, brusinek, vlašských ořechů nebo použijte jakýkoli druh sušeného ovoce či ořechů, které máte rádi
Na zdobení a posypání:
- moučkový cukr
Jak budeme postupovat:
1. Do misky si rozklepněte vejce, přisypejte cukr – promíchejte, přilijte teplé mléko a vsypejte sušené droždí – promíchejte, pak přilijte olej, vsypte mouku a osolte – rukama uhněťte těsto.
2. Po 4-5 minutách hnětení se vám těsto odlepí od rukou a získáte velmi jemné měkké těsto, pokropte ho trochou oleje a přikryjte talířem, utěrkou a nechejte 50 minut odpočívat v teple.
3. Po 50 minutách budete mít pěkné pružné hebké těsto, které na čisté ploše vysypané moukou rozdělte na 2 díly.
4. Těsto rozválejte válečkem na velký obdélník a celý ho potřete změklým máslem, posypejte cukrem a kůrou z nastrouhaného pomeranče.
5. Nakonec na těsto rozprostřete sušené ovoce: Rozinky, brusinky, ořechy nebo cokoli, co máte rádi a srolujte do rolády – ne těsně, ale zvolna a postup opakujte aj při 2 díle těsta.
6. Nožem rozřízněte na polovinu, ale konec nechejte, pak srolujte do tvaru šneka a položte do dobře vymazané formy, volně přikryjte fólií a nechejte 1 hodinu odpočívat – postup opakujte.
7. Pečte v předehřáté troubě 40-45 minut při 165 °C dozlatova.
8. Po upečení ozdobte-posypejte moučkovým cukrem a podávejte ho s láskou a grácií.
Přátelé přejeme vám dobrou chuť!